Ţepe cu terenuri, ţepe cu energie, ţepe cu utilaje! Toate în mandatele lui Ion Marcel Vela!

13.03.2018

   S-a scris mult şi documentat despre vânzările ilegale de terenuri din patrimoniul municipiului Caransebeş, în perioada celor trei mandate ale lui Ion Marcel Vela. La o estimare grosso-modo, este vorba de peste 650 de hectare de teren vândut unor persoane apropiate lui Ion Marcel Vela (rude, prieteni, parteneri). Vă prezentăm însă o altă afacere păguboasă pentru Primăria Caransebeş, nu cu terenuri, nu cu energie, ci cu utilaje.

   De mulţi ani, sub "luminoasa" administraţie Vela, Primăria a achiziţionat diverse utilaje de întreţinere, second-hand, la preţuri apropiate de unele noi. Cea mai recentă achiziţie este din anul 2013, când prin Serviciul de Investiţii s-a făcut achiziţionarea unui pachet de utilaje care avea inclusă şi o staţie de producere a mixturilor asfaltice. Staţia trebuia livrată conform contractului în anul 2014, la sediul beneficiarului, adică Primăria municipiului Caransebeş, de către ofertantul întregului pachet achiziţionat, S.C. Hidroelectrica Transilvania SRL Târgu-Mureş. Până aici, toate bune şi frumoase, numai că această staţie nu a ajuns niciodată în posesia primăriei. Datorită perseverenţei grupului de consilieri PSD din Consiliul Local Caransebeş în a afla adevărul despre afacerile marca Ion Marcel Vela, vă putem prezenta, de fapt, ţeapa luată de primărie (spunem noi cu bună ştiinţă) în această achiziţie.

      În data de 14.05.2013, se încheie contractul nr. 21132/14.05.2013, între Primăria municipiului Caransebeş şi S.C. Hidroelectrica Transilvania S.R.L., având ca obiect principal furnizarea, instalarea şi întreţinerea unor echipamente pentru întreţinerea drumurilor şi căilor pietonale din municipiul Caransebeş. Preţul contractului a fost de 360 mii lei, fără TVA, la care se adăugau 86.400 lei TVA, adică un total de 446.400 lei. Bineînţeles că Primăria, ca un cumpărător serios, a achitat suma fără a verifica bonitatea vânzătorului şi fără a verifica ce urma să cumpere. Se pare că pentru această sumă primeşte ceva utilaje uzate moral şi fizic, practic, fier vechi, care nu ştim cât valorează fiecare, fiind luate la pachet cu staţia de mixturi asfaltice, staţie care nu a mai apărut.

       La doi ani de la încheierea contractului, înainte de debarcare, Ion Marcel Vela decide să acţioneze S.C. Hidroelectrica Transilvania SRL în judecată pentru recuperarea sumei de doar 81 mii lei. Adică, să înţelegem, că valoarea staţiei de mixturi asfaltice era de doar 81.000 lei? Diferenţa până şa 446.400 lei fiind preţul utilajelor (nu ştim despre ce utilaje se face vorbire şi la ce preţuri). Prin sentinţa civilă nr. 599/19.04.2016, definitivă, Judecătoria Caransebeş obligă S.C. Hidroelectrica Transilvania S.R.L. la plata sumei de 81.000 lei, reprezentând contravaloarea staţiei de mixturi asfaltice. Poate ne explică cineva cum poate o staţie de mixturi asfaltice să valoreze numai 81.000 lei? Noi presupunem că o asemenea staţie tăiată şi predată la fier vechi valorează mai mult. Dar să fie aşa cum spune Ion Marcel Vela. Grav este faptul că S.C. Hidroelectrica Transilvania S.R.L., conform Biroului Executor Judecătoresc "Paşca Ciprian Narcis" avea, în 2017, în cont, suma de 0,82 lei. Iar pentru această sumă, stând conform ANAF, la coadă o sumedenie de alţi păcăliţi. Putem presupune, deci, că Primăria Caransebeş nu va mai recupera aceşti bani. Ne întrebăm retoric: oare ce a constatat Curtea de Conturi în legătură cu acest contract şi dacă a constatat ceva, de ce nu a sesizat celelalte organe competente în a investiga această achiziţie. Poate de data asta, fiind vorba de utilaje, vor deveni sensibili, pentru că la afacerile cu terenuri şi cu energie au dat "ignore".