Sport în Caransebeş = judo! Pentru Felix Borcean!

03.05.2018

Surpriză la evaluarea proiectelor depuse în baza Legii Nr. 350/2005, privind regimul fondurilor nerambursabile, din fonduri alocate pentru activităţi non-profit de interes general.  

Comisia constituită prin Dispoziţie a primarului Felix Borcean într-un amalgam total declară oportune (?) proiectele:

 • Cultul creştin penticostal - 15.000 lei

 • Episcopia Caransebeş - 20.000 lei

 • S.C. Energetica Caransebeş - 40.000 lei

 • Societatea Femeilor Ortodoxe - 8.000 lei

 • Asociaţia Culturală "Junii Gugulanilor" - 7.000 lei

 • Reper pentru management prin valori Bucureşti - 5.000 lei

 • Federaţia Caritas a Diecezei Timişoara - 40.000 lei

După ce a reuşit să lichideze voleiul, după ce fotbalul este la nivelul Armeniş, adică Liga a IV-a, fără nicio şansă de promovare în ligă superioară şi după ce atletismul, luptele şi celelalte sporturi ce au adus mari performanţe municipiului Caransebeş nu au fost băgate în seamă, o comisie formată din Isac Marius Adrian - viceprimar - preşedinte, Horia Irimia - director economic, Pleşa Andra Sabrina - consilier local, Mezaroş Carla - jurist, Dragomir Manuela - şef Serviciu Asistenţă Socială a decis în 05.08.2018, că singura asociaţie sportivă din municipiul Caransebeş care primeşte bani este S.C. Energetica Caransebeş, care este finanţată cu suma de 400 milioane lei vechi.

Vă prezentăm mai jos procesul verbal al comisiei. Privindu-l, surpriza deciziei nu mai este atât de mare, deoarece, în procesul verbal, finanţarea este singura trecută cu litere de tipar. Probabil pentru ca această comisie să ştie că la această asociaţie primarul Felix Borcean are un interes personal şi nu care cumva să declare alte proiecte eligibile finanţării. Drept urmare a acestei deliberări profunde făcute de o comisie formată de "specialişti" în domeniul sportului, în 2018, caransebeşenii sunt invitaţi să ia cu asalt sălile de sport, pentru a se relaxa la turneele de judo, organizate de S.C. Energetica Caransebeş, prin finanţarea de la bugetul municipiului Caransebeş.

Curios este că aceeaşi comisie validează la pachet cu ofertele sportive şi ofertele culturale, invocând în preambulul procesului verbal tot Legea 350/2005. Se pare că aici lucrurile sunt chiar mai grave decât la dirijarea sumei de 400 milioane lei vechi către clubul unde primarul Felix Borcean s-ar putea să aibă probleme cu un mare conflict de interese, el fiind iniţiatorul H.C.L. de aprobare a finanţării.

Proiectele culturale se declară eligibile finanţării, în baza O.G. Nr. 2/30.01.2008, ordonanţă care se referă strict la finanţarea programelor, proiectelor şi acţiunilor culturale. Această ordonanţă, în Capitolul 2, art. 9, precizează următoarele:

 • Sesiunea de selecţie de oferte culturale se desfăşoară în următoarele etape:

a) publicarea anunţului privind sesiunea de selecţie

b) verificarea îndeplinirii condiţiilor de participare la selecţie

c) selecţia ofertelor culturale

d) comunicarea publică a rezultatului selecţiei

e) soluţionarea contestaţiilor

Citind acest articol al ordonanţei, orice om interesat, cu atât mai mult un primar, poate să observe că întreaga responsabilitate în selecţia proiectelor revine comisiei desemnată de primar şi nu vreunui Consiliu local. Acest lucru a fost sesizat şi de consilierii grupului PSD, însă, primarul Felix Borcean are în continuare legea lui, mai ales când vine vorba de risipirea banului public. Art. 12 al aceleiaşi Ordonanţe nr. 2/2008, necunoscută primarului, precizează că:

 1. selecţia ofertelor culturale se realizează de către comisii constituite la nivelul unităţilor finanţatoare

 2. comisiile de selecţie sunt alcătuite dintr-un număr impar de membri, după cum urmează:

 3. reprezentanţi ai autorităţii finanţatoare (în cazul de faţă, Consiliul local)

 4. specialişti cu experienţă de minimum 3 ani de practică în domeniul pentru care se organizează sesiunea de finanţare

 5. specialiştii prevăzuţi la al. 2, litera b) nu pot face parte din categoria personalului angajat prin contract individual de muncă încheiat cu autoritatea finanţatoare, iar numărul acestora trebuie să fie mai mare decât numărul reprezentanţilor autorităţii.

Ne întrebăm retoric, oare dintre Isac Marius Adrian, Pleşa Andra Sabrina, Horia Irimia şi Mezaroş Carla, toţi reprezentanţi ai autorităţii, care sunt specialiştii în cultură, din afara instituţiei finanţatoare (Consiliul local), cu minimum trei ani vechime?

Am înţeles că se pricep la sport (doar la judo), dar că sunt şi specialişti în probleme culturale este peste capacitatea noastră de analiză.

Suntem curioşi la o viitoare verificare a Curţii de Conturi pe această temă, cine o să fie bun de plată în recuperarea sumelor atribuite, după părerea noastră, cu grave încălcări ale Legii 350/2005 şi a O.G. 2/2008. Chiar dacă clamează Felix Borcean pe toate reţelele de socializare că a fost curtat de PSD, deşi nimeni nu îşi aduce aminte de către cine şi când, un lucru e sigur. Acela că ar fi bine să pună urechea şi la ceea ce spun consilierii PSD, care sunt singurii ce înainte să vorbească mai citesc şi legea. Asta, cu o singură condiţie, aceea ca primarul Felix Borcean să înţeleagă faptul că orice decizie sau hotărâre ia, din poziţia pe care vremelnic o ocupă, trebuie să respecte legea. Nouă nu ne rămân decât încă doi ani în care putem spera!