Prâslea Rujan, noua stea a liberalismului din Banatul de Munte

07.06.2018

 "A fost o dată, ca niciodată, că de n-ar fi, nu s-ar povesti; de când făcea plopşorul pere şi răchita micşunele; de când se băteau urşii în coade; de când se luau lupii cu mieii de se sărutau, îmbrăţişându-se; de când se potcovea puricele la un picior cu 99 de oca de fier şi s-arunca în slava cerului de ne aducea poveşti". Aşa începea frumoasa poveste de adormit copiii, de Petre Ispirescu. Tot aşa a fost şi finalul şedinţei Consiliului Judeţean Caraş-Severin, când pe ordinea de zi a fost introdus proiectul de hotărâre "aprobarea încheierii de parteneriate între judeţul Caraş-Severin şi celelalte unităţi administrativ-teritoriale din judeţ, pentru depunerea şi implementarea în comun de prouiecte în cadrul strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării - SUERD", al cărui iniţiator este nimeni altul decât consilierul PNL Dumitru Rujan, răsfăţat de colegii de partid cu apelativul "Prâslea", se pare noua stea a liberalismului din Banatul de Munte. După ce "marele povestitor" Ioan Cojocariu, liderul grupului PNL, a făcut introducerea, prezentarea proiectului urma să revină "autorului", adică consilierului judeţean Dumitru Rujan.  

 Numai că, timid din fire, precum fiul cel mic al împăratului, "Prâslea" a încercat fără succes să lege câteva fraze, fiind salvat, nu de clopoţel, ci de acelaşi "mare povestitor", Ioan Cojocariu. Acesta a intervenit precizând faptul că tânărul liberal e mai performant în a scrie decât în a citi, continuănd apoi el prezentarea proiectului.

Nu o să insistăm asupra acestui proiect născut mort, deoarece, dacă nici iniţiatorul nu ştia ce vorbeşte, cum poate să fie dus la bun sfârşit proiectul?!?

Vom vorbi, însă, despre Dumitru Rujan, cel gratulat de colegii săi liberali cu apelativul "Prâslea".

Întreaga suflare liberală din municipiul Caransebeş fremăta cu câţiva ani în urmă, când, de nicăieri, a apărut micul Brătianu. Întrebarea pe buzele tuturor era ce relaţie ar putea fi între Ion Marcel Vela şi Dumitru Rujan. Dar cum o relaţie de prietenie era exclusă, nu rămânea decât varianta uneia de afaceri. Aceasta a doua variantă a fost confirmată de nominalizarea lui Prâslea pe un loc eligbil pe lista consilierilor judeţeni, iar mai apoi, nominalizarea acestuia pentru a face parte din Comisia ATOP din partea liberalilor (comisie foarte bine plătită), pierzând acest loc în detrimentul unui alt liberal, consilierul Aurel Miclea. Să vedem, însă, când a început ascensiunea liberală a lui Dumitru Rujan şi legăturile tenebroase cu Ion Marcel Vela.

În anul de graţie 2014, mai exact, în 14.10.2014, între municipiul Caransebeş, reprezentată legal de primar Ion Marcel Vela şi S.C. Dumy & Nico Magnetic S.R.L. se încheie contractul de închiriere nr. 26719, pentru o suprafaţă de teren de 130 m.p., în zona "0" a municipiului Caransebeş, vis-a-vis de Mall.  

 Obiectul contractului, închirierea amplasamentului nr. VI, cu destinaţia "terasă sezonieră", în suprafaţă de 130 m.p. La vremea respectivă, toată lumea vorbea despre încălcări ale legii, în organizarea unui simulacru de licitaţie. Dar la fel ca în poveste, "Prâslea şi zmeul se luptară şi se luptară, până când zmeul băgă pe Prâslea în pământ până la glezne; iar Prâslea se opinti o dată, aduse pe zmeu şi târându-l, în băgă în pământ până la genunchi şi îi tăie capul". La fel şi Dumitru Rujan, în 10.11.2015, se luptă cu municipiul condus de Ion Marcel Vela şi, printr-o simplă cerere, fără nicio licitaţie, mai adăugă încă 100 m.p. terasei de 130 m.p., dovadă că afacerea mergea foarte bine. Prin HCL, termenul de închiriere era stabilit la un an, cu posibilitatea prelungirii anuale. Astfel că, în 10.11.2015, se încheie sub acelaşi număr, 28507, două contracte pentru două suprafeţe diferite, cu preţuri diferite.

 Finalul anului 2015 se dovedeşte a fi unul tot mai bun pentru noua "pupilă", care mai intră şi în proprietatea centralei termice din spatele Bisericii Ortodoxe din cartierul Pipirig. Face acest lucru prin cumpărarea clădirii în suprafaţă de 431 m.p. şi a terenului în suprafaţă de 1113 m.p. de la nimeni altul decât Stapanescu Cristian Anton (Ştauber) care se pare că a fost veriga slabă în toate hoţiile lui Ion Marcel Vela.  

În 14.09.2015, prin contractul nr. 1708, Rujan Dumitru vinde firmei administrate de soţie, clădirea şi terenul. Dar cum se apropiau alegerile din iunie 2016, iar Ion Marcel Vela îşi pregătea debarcarea, având nevoie de sponsori, Dumitru Rujan a fost, din nou, omul potrivit la locul potrivit.

În 27.05.2016, cu o lună înainte de marea debarcare a lui Ion Marcel Vela, Dumitru Rujan este din nou favorizat şi prin actele adiţionale 14892 şi 14894 din 27.05.2016, i se prelungesc contractele încheiate ilegal, tot ilegal, pentru încă patru ani.  

 Precizăm că toate celelalte contracte similare erau prelungite, conform HCL, doar cu un an. Motivul prelungirii cu patru ani, în cazul Rujan, este unul chiar de adormit copiii. "Se prelungesc contractele în vederea obţinerii avizelor de la mediu, ENEL, cultură. Nu ştim dacă Ion Marcel Vela şi Dumitru Rujan îi credeau atât de proşti sau pur şi simplu îşi băteau joc de caransebeşeni şi de lege. Adică, lui Rujan îi trebuiau patru ani pentru a intra în legalitate cu o activitate care tot de patru ani o desfăşoară. Dar ca succesul lui Rujan să fie total, înainte ca Ion Marcel Vela să plece, şi el să devină consilier judeţean, mai trage un tun. Şi cum altfel, decât prin achiziţia unei suprafeţe de teren, de 5.000 m.p., şi nu oriunde, ci lângă parcul de sculpturi din Valea Cenchii, adică la şosea, vecin cu Ioan Popa, primarul municipiului Reşiţa.  

 Şi de data aceasta, o face tot şmechereşte. Înfiinţează firma S.C. Dum(y) Junior Construct SRL, pe numele numitei Pălean Crina, firma având sediul social pe Str. Râul Alb nr. 3, adică, exact acolo unde locuieşte Dumitru Rujan.

În data de 24.06.2016, adică atunci când toată lumea era cuprinsă de febra alegerilor, între municipiul Caransebeş şi firma S.C. Dum(y) Junior Construct se încheie contractul de vânzare - cumpărare nr. 1218/24.06.2016. Un semn de întrebare ne ridică şi faptul că Rujan plăteşte întocmirea unei documentaţii tehnice prin care solicită alipirea suprafeţei deţinute cu încă una de 5.000 m.p., proprietatea primăriei. Nu ştim în ce scop, dar putem presupune, cererea fiind, însă, respinsă de BCPI.

Iată câteva motive pentru care Dumitru Rujan are toate şansele să devină noul "star" al liberalilor cărăşeni, mai ales că începând cu anul 2018 a preluat şi a treia terasă din centrul civic al municipiului Caransebeş, făcându-l şi pe actualul primar, Felix Borcean, să fie invidios pe viitorul politic al răsfăţatului Prâslea.

Să încheiem tot ca în poveste...

"Trecui şi eu pe acolo şi stătui de mă veseli la nunta/de unde luai o bucată de batoc/şi-un picior de iepure şchiop/şi încălecai pe-o şa/şi v-o spusei dumneavoastră aşa".