„Povestea s-a sfârșit!”, noul slogan al lui Marcel Vela pentru Felix Borcean

22.08.2018

 Doi ani au fost suficienți pentru ca lanțul de iubire dintre fostul primar al municipiului Caransebeș, Ion Marcel Vela și "alesul sau" Felix Borcean să se rupă. Reluam pe scurt șirul evenimentelor care au dus la erodarea sentimentelor lui Ion Marcel Vela față de mai tânărul Felix Borcean.  

Totul a început în toamna anului 2016 la doar câteva luni după ce Felix Borcean a fost instalat un fel de "primarul meu" la Primăria Municipiului Caransebeș, când Ion Marcel Vela dă prima dispoziție de acoperire a tranzacțiilor ilegale cu terenuri făcute în cele trei mandate de primar. Este vorba despre ceea ce am numit noi la vremea respectivă "afacerea Teracon". Deși am scris la vremea respectivă despre modul în care primarul Felix Borcean urma, la dispoziția lui Ion Marcel Vela, să prejudicieze patrimoniul municipiului Caransebeș cu o suprafață mare de teren, iar bugetul local cu fix suma de 331.314 lei, presa de casă a lui Ion Marcel Vela a încercat să minimalizeze informația. Dar să recapitulăm: în anul 2008, firma Teracon cumpără o suprafață de teren în zona TMD, teren pe care se obliga prin contract să realizeze o investiție în cel mult doi ani. Prețul de cumpărare a fost foarte mic, iar vânzarea s-a făcut fără licitație, adică cu încălcarea legii, motivându-se tocmai bunele intenții ale SC TERACON SRL. Investiția trebuia realizată în maxim doi ani, altfel în conformitate cu clauzele stipulate în contract, SC. TERACON SRL, pierdea atât banii cât și terenul. Din 2008 până în 2016, adică timp de 8 ani, SC. TERACON SRL. nu investește niciun leu în terenul respectiv. În schimb, imediat după plecarea lui Ion Marcel Vela și instalarea lui Felix Borcean ca primar al municipiului Caransebeș, SC TERACON SRL hotărăște vânzarea terenului unei alte societăți comerciale la un preț mult mai mare. Juriștii societății cumpărătoare constată că terenul a fost obținut cu încălcarea legii și refuză să cumpere terenul. În aceste condiții SC TERACON SRL, deși știa că nu a respectat clauzele din contract, solicită anularea contractului încheiat în 2008 și restituirea sumei de 331.314 lei.

Cu toată opoziția grupului PSD, se pare că la indicațiile prețioase ale lui Ion Marcel Vela, Felix Borcean semnează în data de 29.05.2017 actul de revocarea a contractului nr. 3607 din 21.11.2008, obligând primăria sau mai exact Consiliul Local la restituirea în termen de 90 de zile a sumei de 331.314 lei către SC TERACON SRL. Am vrea să credem că opoziția făcută de cei din grupul PSD timp de câteva luni după actul de revocare l-a determinat pe primarul Felix Borcean ca în a 90-a zi, adică în 29.08.2017 să depună la Tribunalul Caraș-Severin "Acțiune în constatare nulitate absolută" a actului de revocare semnat de el cu trei luni înainte. Se pare însă că deși și-a dat seama de ilegalitatea pe care a făcut-o a fost prea târziu, Tribunalul Caraș-Severin respingând acțiunea primarului Felix Borcean.

Am prezentat pe scurt aceste fapte pentru că noi le considerăm începutul ruperii relației Vela - Borcean. Au mai urmat apoi: așa-zisa evacuare a consilierei PNL, Andra Pleșa, din cuibul pe care și-l construise în biroul secretarei primăriei, motivul fiind transmiterea "în direct" către Ion Marcel Vela a tot ce se întâmpla în instituția primăriei, inclusiv a tot ce ținea de activitatea lui Felix Borcean. A urmat schimbarea organigramei în urma căreia directorul de cabinet al lui Marcel Vela pe parcursul celor trei mandate, a dispărut, la fel cum a dispărut și celălalt consilier, Felix Borcean aflând despre acesta că deși lucra la cabinetul primarului, era plătit de o firmă privată abonată la banii primăriei. O bilă și mai neagră a primit Felix Borcean când, fără a cere acordul tătucului Vela, a instalat noul manager al Spitalului Municipal Caransebeș. Deasemenea pentru a înțelege mai bine frângerea relației, putem să ne referim și la tentativa eșuată a primarului Felix Borcean de debarcare a lui Ioan Cojocariu de la conducerea CASEI DE CULTURĂ și a lui Gheorghe Hogea de la conducerea SC GUGULANIA SRL.

Ieșirile din presă ale lui Felix Borcean în care încerca să convingă caransebeșenii că nu mai răspunde comenzilor, dar și ieșirile contondente ale unor jurnaliști fideli cauzei lui Ion Marcel Vela la adresa lui Felix Borcean, ne îndreptățeau să credem că finalul era aproape. Totul însă a culminat cu debarcarea Luminiței Verdeș de la conducerea celei mai importante surse de finanțare a lui Ion Marcel Vela, mai precis de la piață. Gurile rele spun că această demitere s-a lăsat cu plânsete, amenințări și chiar cu deplasarea unui mic grup de protestatari în frunte cu Luminița Verdeș, în biroul primarului Felix Borcean. Scopul era acela de a-l determina pe Felix Borcean să revină asupra deciziei. Felix Borcean a rămas ferm pe poziție, deși protestatarii erau cei cărora Luminița Verdeș împreună cu Marius Frățilă le făceau la fiecare alegeri vize de flotant pentru a asigura succesul lui Ion Marcel Vela în alegerile care aveau loc. Unul dintre lucrurile reproșate de Luminița Verdeș primarului Felix Borcean a fost tocmai folosirea acestor producători la alegerile din 2016, când diferența a fost făcută de acești cetățeni care nu aveau nimic în comun cu binele municipiului Caransebeș, ci doar doreau să le meargă bine afacerile. Dar, cum spune românul, totul până la bani, așadar schimbarea Luminiței Verdeș, a fost picăura care a umplut paharul.

Într-un articol de presă apărut săptămâna trecută se inducea, printre rânduri, ideea că Felix Borcean urmează să fie debarcat din funcția de președinte al organizației PNL Caransebeș. Iată ca acest lucru este pe cale să se întâmple, Ion Marcel Vela convocând la sfârșitul săptămânii trecute "supușii" (consilierii locali PNL), întâlnire la care primarul Felix Borcean nu a fost invitat și în cadrul căreia se hotăra debarcarea lui Felix Borcean de la șefia partidului. A vehiculat și un nume de înlocuitor, mai exact pe cel al lui Andrei Ungur. Acesta este city-managerul municipiului Caransebeș, pus în cârca lui Felix Borcean tot de Ion Marcel Vela, legăturile de afaceri Vela - Pleșa - Ungur fiind prezentate de noi în articolele anterioare. Este de notorietate cum a ajuns un părculeț din centrul municipiului Caransebeș, în proprietatea lui Andrei Ungur, după ce a trecut prin filiera Marceal Vela - Pleșa Gabriela. Nu înțelegem de ce Felix Borcean nu îi solicită city-managerului Andrei Ungur să dea înapoi parcul cetățenilor municipiului, mai ales că după informațiile pe care le avem și-a dublat deja banii pe care i-a investit în terenul respectiv.

Am vrut să prezentăm aceste lucruri pentru a lămuri, (dacă mai era ceva de lămurit), cauzele reale pentru care, de doi ani, municipiul Caransebeș, stă pe loc, de ce municipiul Caransebeș este singurul din țară fără niciun proiect depus spre finanțare și de ce primarul Felix Borcean ne spune că suntem un oraș sărac. Municipiul Caransebeș a devenit sărac, după ce 12 ani a fost furat de Ion Marcel Vela și după ce timp de doi ani administrația condusă de Felix Borcean nu a făcut nimic.

În schimb, se pare că Felix Borcean a devenit un "mitingist" de profesie.  

 După ce a mărșăluit loco pentru debarcarea premierului Sorin Grindeanu, uitând și de prietenie și de colegialitate, acum a facut-o și mai lată. Cum putea să se desfășoare mitingul neautorizat al așa-zisei diaspore, (miting catalogat conform unor analiști ca o încercare de lovitură de stat), fară prezența primarului Felix Borcean. Tocmai ce "finalizase toate proiectele europene în derulare", "asfaltase toate străzile", "amenajase toate cartierele municipiului Caransebeș", drept urmare a decis să participe și nu singur, ci împreună cu familia la mitingul al cărui slogan îl știm cu toții și pe care noi nu ne permitem să-l precizăm din respect pentru cetățeni nici măcar cu beep-urile de rigoare. Ceea ce putem însă să-i spunem primarului Felix Borcean este faptul că ce sugera conținutul sloganului, se dă dar se și ia, depinde de care parte te poziționezi și tare ne este teamă că, din nou, Felix Borcean s-a poziționat greșit. Dacă la mitingul de la Caransebeș împotriva lui Sorin Grindeanu spuneam că Felix Borcean țipa în timp ce Marcel Vela îl supraveghea dintr-o mașină de lux, la mitingul de la București, Felix Borcean a fost nesupravegheat (de Marcel Vela) și a putut să-și strige oful în liniște alături de "Sică Mandolină" alias Ludovic Orban.

 Am înțeles din declarațiile primarului Felix Borcean, faptul că acesta ținea neapărat să fie alături de câțiva prieteni din diaspora de care îl leagă anumite lucruri. Gurile rele spun că primarul Felix Borcean în urmă cu câțiva ani, ca un tânăr iubitor de țară, patriot și cu inițiativă, a plecat în țara partenerului nostru strategic, SUA, pentru un viitor mai bun. Se pare însă că după numai câteva luni, așa descurcăreț, muncitor și plin de inițiativă, cum l-am văzut în ultimii doi ani, nu a reușit să-și găsească rostul în America și mai mult a rămas și fără bani de avion pentru a se întoarce acasă, fiind nevoit să apeleze la prieteni. Putem presupune că aceste lucruri le-a știtut și Marcel Vela când a decis că instalându-l pe Felix Borcean primar "povestea continuă...". Ce nu știa însă nici Felix Borcean și nici cetățenii onești ai municipiului Caransebeș e că Marcel Vela făcea referire la faptul că povestea cu furatul și cu acoperitul urmelor, va continua, Felix Borcean fiind doar o unealtă, care trebuia să ducă povestea la bun sfârșit. Se pare că povestea lor (care nu avea nimic în comun cu binele orașului) s-a terminat.