Ori preţ egal cu restul judeţului, ori desfiinţaţi ”Transal Urbis”!

27.10.2017

         Aceasta a fost solicitarea adresată de consilierii locali PSD în şedinţa ordinară a Consiliului Local al municipiului Caransebeş, din data de 27 octombrie 2017. Sătui de nepăsarea primarului Felix Borcean, faţă de modul în care societatea Transal Urbis bagă de un an de zile adânc mâna în buzunarele caransebeşenilor, aceştia plătind cel mai mare preţ din ţară/persoană pentru ridicarea gunoaielor, consilierii grupului PSD au prezentat în şedinţă preţurile pe care le plătesc ceilalţi locuitori ai judeţului Caraş-Severin. Acum un an, primarul Felix Borcean susţine, împreună cu cei zece consilieri PNL, solicitarea operatorului S.C. Transal Urbis de majorare sau mai exact de dublare a preţului la gunoi. Atunci, grupul PSD se opunea acestei majorări, argumentând că S.C. Transal Urbis nu are motive să mărească preţul şi că doreşte, de fapt, să-şi acopere pierderile şi să mărească salariile pe o organigramă de personal foarte stufoasă. Tot consilierii PSD precizau că Transal Urbis nu este decât o societate care, alături de S.C. Gugulania şi S.C. Cazare şi Servicii nu face decât să trăiască pe spinarea caransebeşenilor satisfăcând camarila de partid a PNL. În susţinerea S.C. Transal Urbis, primarul Felix Borcean invoca introducerea unei taxe privind fondul de mediu de către Guvern şi că această taxă trebuie introdusă în preţul gunoiului menajer.

          Consilierii PSD i-au explicat, încă de atunci, primarului că această taxă nu se va aplica şi că normal este ca preţul să fie majorat în momentul aplicării ei. Suntem în măsură să vă informăm că Ordonanţa de Guvern nr. 48/30.06.2017, art. II, specifică faptul că taxele privind fondul de mediu se suspendă până la 1 ianuarie 2019. După cum se poate observa, caransebeşenii au fost, din nou, minţiţi. Cu toate că cei din grupul PSD au solicitat revocarea Hotărârii printr-un proiect, majoritatea liberală a fost împotrivă. În urma acestei hotărâri, preţul/persoană/lună, la Caransebeş, a devenit 15,17 lei.

           Dar să vă prezentăm şi cât plătesc ceilalţi locuitori ai judeţului Caraş-Severin, fără a avea o societate proprie, precum Transal Urbis, care să-i stoarcă de bani. Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Intercom Deşeuri Caraş-Severin, din care face parte, culmea, şi municipiul Caransebeş, a încheiat în urma unei licitaţii contractele de delegare, prin concesiune, a serviciilor de colectare şi transport în judeţul Caraş-Severin. Iată preţurile pentru persoane fizice, în mediul urban, în cele patru zone: 1) Zona Herculane - 8,29 lei/persoană/lună; 2) Zona Oţelu-Roşu - 8,13 lei/persoană/lună; 3) Zona Oraviţa - 8,43 lei/persoană/lună şi 4) Zona Reşiţa - 9,13 lei/persoană/lună.

            Zona Caransebeş nu se regăseşte, deoarece, actuala conducere a refuzat să participe la această licitaţie, preferând să menţină operatorul propriu, S.C. Transal Urbis. Chiar dacă primarul Felix Borcean este profesor de geografie, ar trebui să realizeze că de un an, caransebeşenii plătesc cu 66% mai mult decât cel mai mare preţ din judeţ. Poate explică Felix Borcean, locuitorilor municipiului Caransebeş, cum este posibil să ai propria societate care adună gunoaiele şi să ai un preţ cu 66% mai mare decât toate celelalte localităţi care au contracte cu operatori privaţi. Probabil, aceşti operatori privaţi nu au o schemă de personal plină de directori, precum S.C. Transal Urbis.

           Variantele propuse de consilierii PSD sunt simple şi numai două: 1) sau Consiliul local stabileşte pentru Transal preţuri similare cu a celorlalte localităţi din judeţ, menţinând S.C. Transal Urbis; 2) sau transferă muncitorii de la curăţenia stradală la Serviciul public de întreţinere şi reparaţii, aşa cum a fost când lucrurile mergeau foarte bine şi desfiinţează S.C. Transal.

         Mai rămâne de văzut şi cum va returna Transal Urbis sumele încasate în plus de către acest operator. Cert e faptul că, la ora actuală, oraşul Oţelu-Roşu plăteşte 8,13 lei, iar municipiul Caransebeş plăteşte 15,17 lei...