Oare ce îi mână pe unii în luptă? Să fie doar convingerile?

28.03.2018

Iată că articolele publicate de PSD Cransebeş pe site-ul www.psdcaransebes.ro sunt meticulos analizate şi de un jurnalist care încearcă să pară profesionist şi mai ales imparţial.  

 Un articol apărut săptămâna trecută sub titlul "Ghinioane şi dezvăluiri mincinoase prin politica PSD din Caransebeş" a reuşit doar să ne atragă atenţia, că de surprins, nici vorbă. Sau, totuşi, ne-a surprins ceva, şi anume, faptul că deşi pe vremea lui Ion Marcel Vela făcea adevărate rechizitorii în ceea ce priveşte furtul banului public la Primăria Caransebeş, acum, fără a încerca să verifice cele spuse de noi (ca orice jurnalist care se respectă) încearcă să ducă articolul postat de noi în derizoriu. De fapt invocă faptul că totul este o minciună, pentru că noi nu am prezentat documentele. Dorim să îl informăm pe respectivul jurnalist că toate articolele publicate de noi au la bază documente publice, care pot sta şi la dispoziţia domniei sale, printr-o simplă cerere adresată instituţiei la care fac referire documentele, cu o singură condiţie, să dorească să le solicite. Se pare însă că misiunea domniei sale este doar de a nega tot ce face referire la actuala conducere a municipiului Caransebeş, dar mai ales a celei trecute. Presupunem că nu este vorba de invidia unui jurnalist fiindcă umilul nostru site prezintă unele încălcări ale legii în municipiul de pe Timiş şi Sebeş.

Dar să revenim la documentele despre care se face vorbire în articolul prezentat de noi. Postăm mai jos documentele care au stat la baza articolului, care preciză, din nou, au fost solicitate de grupul PSD şi puse la dispoziţie de primarul Felix Borcean.

1. Notă internă 526/26.02.2018. În notă este specificat ca an al achiziţiei 2014, deşi din sentinţă rezultă că achiziţia a fost făcută în 14.05.2013, prin contractul nr. 21.132/14.05.2013, obiectul contractului fiind "să furnizeze, să instaleze şi să întreţină echipamente pentru întreţinerea căilor rutiere şi pietonale din municipiul Caransebeş. Tot din această notă internă rezultă clar că ofertantul S.C. Hidroelectrica Transilvania SRL nu a făcut livrarea.   

2. Sentinţa civilă nr. 599/2016. Din sentinţă rezultă că preţul contractului a fost de 360.000 lei, la care s-a adăugat un TVA de 86.400 lei, preţul fiind achitat în totalitate. Tot din sentinţă rezultă că deşi contractul a fost încheiat în 14.05.2013, reclamantul, municipiul Caransebeş, acţionează SC Hidroelectrica Transilvania SRL în judecată, abia în 26.11.2015. Pentru oricine ştie ce înseamnă o staţie de asfalt, nu există nicio explicaţie cum din contractul în valoare de 446.400 lei (cu TVA inclus), valoarea staţiei a fost de doar 81.000 lei, adică, cât preţul TVA. Un alt lucru ciudat care rezultă din sentinţă este că Hidroelectrica Transilvania SRL a plătit suma de 35.000 lei reclamantului, dar nu poate face dovada plăţii. Ne putem întreba oare unde au ajuns aceşti bani?

3. Situaţia S.C. Hidroelectrica Transilvania SRL la Oficiul Registrului Comerţului Satu Mare. Constatăm că, în 2014, cifra de afaceri a firmei era "0", profitul era de - 45.196 lei, iar datoriile, de 126.768 lei. În schimb, în 2013, anul încheierii contractului cu municipiul Caransebeş, ca o coincidenţă, cifra de afaceri raportată este de 359.919 lei. Putem trage concluzia că singura afacere a firmei S.C. Hidroelectrica Transilvania SRL a fost cea de 360.000 lei, încheiată cu Primăria muinicipiului Caransebeş. Un alt lucru demn de observat este acela că obiectul de activitate al firmei este, de fapt, nu vânzarea de utilaje pentru drumuri, ci producţia de energie electrică, domeniu de activitate foarte profitabil pentru fostul primar Ion Marcel Vela. Tot de la Registrul Comerţului aflăm faptul că S.C. Hidroelectrica Transilvania SRL nu este plătitoare de TVA.   

Acestea sunt documentele puse la dispoziţie de primarul Felix Borcean. Dacă stimabilul jurnalist doreşte să realizeze o anchetă documentată în ceea ce priveşte staţia "fantomă" de mixtură asfaltică de la Caransebeş poate să o facă, dar să nu tragă concluzii de genul: "oricui i se poate întâmpla" şi "numai cine nu a lucrat cu SRL-uri nu ştie cum poţi fi înşelat de acestea". Pentru noi este vorba de bani publici şi trebuie folosiţi în folosul comunităţii, nu "sifonaţi". Un singur lucru este, însă, foarte clar: staţia de asfalt, deşi plătită în urmă cu cinci ani, nu există şi, deşi există o sentinţă, banii nu mai pot fi recuperaţi. Până la urmă, credem că cineva trebuie să răspundă! Despre contract şi celelalte utilaje care au fost achiziţionate vom vorbi în momentul în care primarul Felix Borcean ne va pune documentele la dispoziţie.

Acum, după implicarea jurnalistului nemulţumit de articolul nostru, suntem siguri că se va face lumină în acest contract.

Şi Primăria Caransebeş, sau va recupera banii, sau va primi staţia de mixturi asfaltice, aşa cum a "recuperat" şi banii irosiţi de primarul "dronă" sau de primarul "cu elice", Ion Marcel Vela, în urma articolelor publicate de acest jurnalist, cu câţiva ani în urmă.