Marcel Vela, samsar imobiliar! Cu bugetul Caransebeşului...

23.11.2017

       Din multele semne de întrebare ridicate de modul în care Ion Marcel Vela a înstrăinat patrimoniul municipiului Caransebeş, vă prezentăm, acum, încă unul.

      Iată că surprizele cu afacerile imobiliare ale fostului primar Ion Marcel Vela nu contenesc. Dacă era vorba de afaceri cu bunuri proprii, desfăşurate în timpul celor trei mandate ale lui Marcel Vela, acestea puteau fi trecute cu vederea. Este vorba, însă, de afaceri cu patrimoniul municipiului Caransebeş, patrimoniu pe care Ion Marcel Vela, în calitatea sa de primar, avea obligaţia să îl mărească sau cel puţin să îl conserve, nu să îl vândă. Am prezentat într-o serie de articole anterioare, modul cum au fost vândute suprafeţe impresionante de teren (de ordinul sutelor de hectare) către membri familiei, prieteni sau "parteneri de afaceri". Reamintim câteva suprafeţe pe care Ion Marcel Vela a reuşit, prin diverse inginerii, să le transfere din patrimoniul municipiului Caransebeş unor persoane fizice apropiate: 12 hectare - Ioacobici Maria (soră), 4,42 hectare - Holoşi Daniel Emil (prieten), un hectar - Pangram S.A. (naşul nepoatei), 2,16 Ha - S.C. Teracon S.R.L. (prieten), 12,5 Ha - S.C. Globernica S.R.L. ("partener"), 11 Ha - Stepanescu Monica Cristina (fata omului de încredere), 10 Ha - Maxinesi Alexandru ("partener"), 426 Ha - Giampetruzzi Luigi ("partener") şi alţii.

       Ca o ultimă informaţie ce circulă prin târg, în ceea ce priveşte vânzările de terenuri, este aceea că unul dintre proprietari susţine că habar nu avea de faptul că are un teren în posesie, aflând acest lucru, în urma articolelor noastre. Dacă se confirmă acest zvon, atunci cele întâmplate în mandatele lui Ion Marcel Vela depăşesc orice imaginaţie. Rămâne de văzut dacă instituţiile abilitate ale statului vor face sau nu lumină în întunericul vânzărilor de terenuri de la Primăria Caransebeş.

       Să revenim la surprizele despre care vorbeam la începutul articolului. Cu ceva ani în urmă, Marcel Vela prezenta cu titlu de glorie achiziţionarea de pe piaţa liberă a unor garsoniere şi apartamente care urmau să fie repartizate unor familii evacuate din locuinţe retrocedate. Trecând peste faptul că acestea au fost achiziţionate prin firma de imobiliare - proprietatea lui Ion Gheorghe Ştefan, actual director al Serviciului Public de Întreţinere şi Reparaţii şi niciodată nu au fost publicate preţurile la care au fost achiziţionate, vă informăm că Primăria municipiului Caransebeş a avut apartamente. A avut, dar le-a vândut. Cine? Marcel Vela. Către Cine? Tot către apropiaţi. În anul 2006, mai exact în 30.11.2006, se încheie contractul de vânzare - cumpărare între statul român, prin Consiliul local al municipiului şi o persoană apropiată lui Marcel Vela, pentru un apartament de patru camere, situat în Caransebeş, Str. Şesul Roşu, Bl. F3, Sc. Ap. 10.

     Preţul se zice că a fost stabilit în urma unei licitaţii. ar fi interesant de văzut procesul verbal încheiat cu ocazia acestei licitaţii. În data de 13.09.2006, adică, cu două luni înainte, se încheie un alt contract de vânzare - cumpărare, pentru un alt imobil, situat tot în strada şesul roşu, Bl. F4, Sc. A, ap. 2 (spaţiu comercial - 77,03 m.p.). De data aceasta, vânzarea a fost făcută prin negociere directă, pentru preţul de 47.600 lei. Cumpărător, aceeaşi persoană, ca şi în cazul apartamentului. Şi în cazul acestor vânzări există două mari semne de întrebare: 1) de ce a propus Marcel Vela vânzarea acestor imobile care puteau rămâne ale primăriei? 2) Câtă transparenţă a existat şi câţi cetăţeni au avut habar de aceste vânzări, ţinând cont de faptul că spaţiul comercial a fost vândut prin negociere directă.

    Ar fi interesant de văzut şi ce parcurs au avut aceste imobile după cumpărare. Dacă este să facem o analiză a preţului la care a vândut imobile şi la cel care a cumpărat Ion Marcel Vela, am putea constata că a vândut ieftin şi a cumpărat scump. Problema este că aceste vânzări şi cumpărări nu au fost pe banii lui, ci pe banii Primăriei municipiului Caransebeş. Oare de ce?