Hoție ca în codru sub ”atenta” supraveghere a lui Felix Borcean

11.10.2018

O știre publicată în 05 octombrie 2018 pe Express de Banat.ro, sub titlul "Consilierii PSD din Caransebeș interzic o pensiune! Doar pentru că e a liberalului Rujan?!" ne-a atras atenția. Poate dacă autoarea articolului nu folosea pe lângă cele două semne ale mirării (!) și un semn al întrebării (?) eram tentați să credem că se încearcă doar o manipulare a cititorilor prin ascunderea adevăratelor motive ce au determinat grupul PSD să fie împotriva proiectului de hotărâre inițiat de primarul liberal Felix Borcean "privind trecerea din domeniul public în cel privat a unei suprafețe de teren de 4000 m² cu intenția de a-l concesiona la solicitarea unei firme administrate de consilierul județean liberal Dumitru Rujan."

Există multe semne de întrebare în ceea ce privește rolul pe care consilierul județean Dumitru Rujan îl joacă în organizația PNL a municipiului Caransebeș, dar și în cea județeană. Unii cârcotași PNL-iști susțin că e omul lui Marcel Vela, fiind înlocuitorul lui Stepanescu Cristian (Ștauber) în afacerile murdare cu terenuri. Alții spun că nu dorește decât să-și recupereze banii investiți în campaniile lui Ioan Marcel Vela și că acum îl susține pe actualul primar Felix Borcean în lupta cu Vela. La urma urmei pe noi nu ne interesează ce se întâmplă în ograda PNL atât timp cât nu are nicio legătură cu hoțiile făcute de PNL-iști din patrimoniul municipiului Caransebeș.

Aici apare însă o problemă pe care, se pare, întreaga presă locală nu prea are ochi să o vadă. Nu înțelegem de ce se întâmplă acest lucru cu presa, însă noi, așa cum v-am obișnuit o să fim și de această dată foarte concreți. Și, o să începem cu o întrebare foarte simplă: cine este Dumitru Rujan și cu ce afaceri se laudă?

Lansat de Ion Marcel Vela pe scena politică liberală în anul 2015, Dumitru Rujan intră în forță în afaceri și pe filiera Ion Marcel Vela - Stepanescu Cristian (Ștauber), devine proprietarul fostei centrale termince din Pipirig (în spatele noii biserici ortodoxe).

Gurile rele spun că banii din tranzacție ar fi mers direct la Ion Marcel Vela, cel care era de fapt proprietarul adevărat al clădirii. Atât de bună a fost această afacere, încât din 2015 până în 2018 nu s-a obosit nici măcar să igienizeze zona. Dar, să considerăm că această afacere a fost făcută între persoane private și nu ne interesează. De remarcat este însă faptul că toate celelalte afaceri Dumitru Rujan le are legate de Primăria Municipiului Caransebeș, afaceri din care, se pare că a câștigat foarte bine. Astfel, începând cu 2014 începe încet, încet să pună monopol pe întreg centrul municipiului Caransebeș, încheind cu primăria contracte dubioase pentru toate cele trei terase. Unde o mai fi "Calea Sacră" mult clamată de Ion Marcel Vela și de Ioan Cojocariu? Unde sunt faimoasele fântâni arteziene de pe Calea Sacră și unde este regulamentul de urbanism prin care Ion Marcel Vela interzicea orice construcție, incusiv pe cele cu caracter provizoriu, regulamet pe care Felix Borcean se chinuie să-l schimbe, pentru a legaliza ceea ce este ilegal? Haideți să trecem și peste faptul că fiind băiat cuminte și un bun contribuabil la bugetul PNL-ului, în data de 27.05.2016, adică cu o lună înainte de schimbarea conducerii primăriei, lui Dumitru Rujan i se prelungesc contractele de închiriere cu încă 4 ani printr-un document semnat de fostul viceprimar Filip Strejariu. Este de remarcat faptul că sunt singurele contracte prelungite 4 ani, în condițiile în care toate celelalte se prelungesc doar un an. Așa cum arătam într-un articol anterior, motivul este unul de "noaptea minții". Cităm: "Părțile stabilesc de comun acord prelungirea termenului contractului până în 01.10.2020 solicitat de locatar, SC. DUMY&NYCO MAGNETIC.SRL prin adresa nr. 14539/24.05.2016, în vederea obținerii avizelor de mediu, Enel, cultură, întucât conform legislației în vigoare, amplasamentele VI trebuiesc închiriate pe o perioadă de minim 3 ani, în vederea obținerii avizelor amintite anterior." Așa cum spuneam și altă dată, acești oameni ori ne cred tâmpiți, ori își bat joc de noi, ori ambele. Păi ce vrea să ne spună fostul viceprimar Filip Strejariu este faptul că Dumitru Rujan conform legislației în vigoare are dreptul la contracte de închiriere pe termene de minim 3 ani de zile, în timp ce toți ceilalți deținători de contracte au doar pe 1 an. Este posibil să existe o lege Rujan pe care noi nu o cunoaștem. Probabil pe această lege Rujan, necunoscută publicului larg, Primăria Municipiului Caransebeș îi vinde în 24 iunie 2016 prin contractul nr. 1218/24.06.2016, adică exact în ziua în care se instala noua conducere a primăriei în frunte cu Felix Borgean, suprafața de teren înscrisă în CF 39640 și suprafața de teren 39639, intravilan Valea Cenchii, lângă drum, cu rețea de apă și curent asigurat.

Prețul de vânzare, unul în bătaie de joc - 1,35 euro/m², adică pentru 10.000 m² firma SC.DUM JUNIOR CONSTRUCT.SRL administrată de Pălean Crina (membră a familiei Rujan) trebuia să plătească suma de 13.500 euro. Pălean Crina, femeie cu dare de mână și stare materială foarte bună, se obliga prin contract să investească 400.000 euro într-o sală de evenimente pe care trebuia să o termine în 2 ani de zile. Deși prin contractul de vânzare-cumpărare nr. 1218/24.06.2016, urmare a procesului verbal nr. 13400/19.05.2016, familia Rujan cumpără suprafața de 10.000 m², reușește să intabuleze doar parcela nr. 39640 în suprafată de 5.000 m², cealeilalte parcele fiindu-i respinsă inițial cererea de alipire, alipire admisă abia în 31.01.2017. Putem oare spune că acest contract este unul făcut special pentru Dumitru Rujan în condițiile în care prețul a fost de 1,35 euro/m², cel real de piață fiind de peste 20 euro/m², iar termenul de achitare a sumei de 13.500 euro a fost de un an de la data încheierii contractului? Adică suma trebuia achitată până în data de 24 iunie 2017. Nu băgăm mâna în foc, dar dacă e să dăm crezare celor înregistrate în cartea funciară, suma de 13.500 euro nu a fost plătită niciodată pentru că în CF este încă notificată interdicția de înstrăinare. Deși la început părea o excrocherie simplă, faptul că suma de 13.500 euro nu a fost plătită, practic primăria luând țeapă, coroborat cu faptul că în data de 25.06.2018 Primăria Caransebeș prin primarul Felix Borcean trebuia să notifice SC.DUM JUNIOR CONSTRUCT. SRL de neîndeplinirea condițiilor contractuale și de revenirea suprafeței de 10.000 m² teren în patrimoniul primăriei, dă iz penal afacerii.

Deși cunoștea toate aceste lucruri, Dumitru Rujan, cu tupeu ca un adevărt liberal care a investit bani pentru ca Felix Borcean să conducă municipiul Caransebeș, prin această cerere, nu dorește nimic mai mult decât conecesionarea a 4.000 m² de teren pe malul bălții de pescuit de la Valea Cenchii, baltă situată lângă DN 58 Caransebeș-Reșița, în vederea construirii unei pensiuni.  

Parcela solicitată este nr. 41311, colorată cu albastru
Parcela solicitată este nr. 41311, colorată cu albastru

De fapt în spatele acestui proiect de hotărâre respins de cei 9 consiliei PSD, se ascundea o nouă tentativă de vânzare ulterioară, Felix Borcean dorind trecerea terenului din domeniul public în domneniul privat, deși concesionarea se putea face din domeniul public. Mai jos vă prezentăm schița parcelei de 4.000 m² situată pe malul bălții de pescuit care îl încurca pe primarul Felix Borcean și trebuia dată nimeni altuia decât lui Dumitru Rujan, cetățean onest care și-a "onorat" toate obligațiile contractuale cu primăria. Credem că toate aceste lucruri ar fi trebuit să fie tema unei anchete jurnalistice serioase și înainte de a fi acuzați consilierii PSD că se opun investitorilor, să se afle cine sunt acești investitori și ce îi mână pe ei în luptă. Un calcul simplu: suprafața de 10.000 m², împărțită în loturi de 350 m² fiecare poate fi transformată în cel puțin 20 de loturi de casă cu căile de acces aferente. Prețul unui lot de casă fiind la ora actuală de 10.000 euro/lot, suma de 13.500 euro plătiți de Dumitru Rujan putea fi transformată peste noapte în 200.000 euro. Asta da afacere profitabilă.

În final, vă lăsăm din nou pe dvs., cititorii să decideți dacă atitudinea consilierilor PSD este în favoarea caransebeșenilor sau în favoarea jafului făcut de camarila liberală a lui Marcel Vela susținută de primarul Felix Borcean.