Felix Borcean, doi ani de mandat la Primăria municipiului Caransebeş! Realizări... „zero”!

20.06.2018

Iată că ne aflăm în luna iunie a anului de graţie 2018, adică la fix doi ani de la preluarea mandatului de către actualul primar al municipiului Caransebeş, Felix Borcean. În mod normal şi în baza legii, Felix Borcean ar trebui să-şi prezinte raportul de activitate, iar noi să fim cei care îl analizăm. Despre raport, dacă este să luăm în calcul faptul că nici după un an de mandat nu l-a prezentat, ne putem aştepta ca nici la finalul celui de-al doilea an de mandat să nu îl prezinte.

Am încercat să facem noi un inventar al realizărilor, însă indiferent cum le-am adunat, rezultatul a fost tot zero! Şi aici nu vorbim despre mega-promisiunile făcute în campanie, unde ni se promiteau în acest mandat super-aquaparcuri şi super-aeroporturi, ci ne referim la cartierele Balta Sărată, Nord, Pipirig, Ţiglăriei, Ţarinei, unde de doi ani parcă timpul a stat în loc. Despre străzi ce să mai vorbim? Şi puţinele lucrări de reparaţii sau, mai exact, cârpelile executate de SPIR sunt de proastă calitate şi rezistă doar de la o ploaie la alta. Dacă la capitolul investiţii şi finanţări pe proiecte europene Caransebeşul este, probabil, pe ultimul loc în ţară, la capitolul imagine se pare că Felix Borcean continuă, într-adevăr, povestea lui Ion Marcel Vela, prin prezenţa, tot la două zile, atât în presa scrisă, cât şi cea on-line. Grav este faptul că în aceste apariţii continuă tot obiceiul lui Ion Marcel Vela de a dezinforma, ca să nu spunem de a minţi. Poate ne spune şi nouă, Felix Borcean, unde sunt pistele pentru biciclete pe care le promitea în conferinţele de presă, după o deplasare în străinătate, făcută pe banii caransebeşenilor.

Recent, în urma unei deplasări, însă, de data aceasta în capitala patriei, Felix Borcean ne informează despre modul revoluţionar în care va reuşi să rezolve problema deşeurilor în municipiul Caransebeş şi chiar în întreaga zonă.

Ce ştim sigur, este că a reuşit în cei doi ani de mandat să "rezolve" problema acestor deşeuri, stabilind cel mai mare preţ per persoană din ţară şi să susţină operatorul S.C. Transal Urbis S.R.L., deşi acesta nu aduce niciun ban la bugetul primăriei (eventual, cheltuie).

Ceea ce nu credem că ştie Felix Borcean este faptul că Ion Marcel vela, în urmă cu şase ani, minţea caransebeşenii cu italienii de la Megalid România, care citându-l pe Vela "au început probele cu utilaje, că vor realiza preluarea, incinerarea şi valorificarea superioară a deşeurilor, cu echipamente de prelucrare ECO 1".

https://www.ziuadevest.ro/caransebeul-a-rezolvat-problema-deeurilor-menajere/

 Iată ce mai declara, la vremea respectivă, Ion Marcel Vela: "funcţionând la capacitate maximă, acest proiect va rezolva problema deşeurilor menajere din întreaga zonă a Caransebeşului, pentru că administraţiile locale vor reduce substanţial costurile cu transportul gunoiului la Lupac. [...] Transportul gunoiului la Lupac ar fi implicat costuri suplimentare, care s-ar fi regăsit în preţul pentru populaţie, ori în această perioadă de criză, trebuie să fim foarte riguroşi. Noi, ca asociaţi, pe lângă impozitele şi taxele locale aferente, vom avea parte de 5% lunar din cifra de afaceri a firmei. În acest mod, vrem să arătăm că noi am trecut deja la fapte şi nu am rămas la stadiul vorbelor".

Cei şase ani care au urmat ne-au arătat doar faptul că Ion Marcel Vela nu era doar la stadiul vorbelor, ci minţea cum respira. Caransebeşul, după şase ani, este în situaţia în care preţul gunoiului per persoană este cel mai mare din ţară şi este singurul din judeţ care nu a participat la licitaţia organizată în ceea ce priveşte desemnarea operatorului pentru colectare şi transport a deşeurilor, licitaţie prin care putea să reducă acest preţ la aproape jumătate.

Despre cei 5% promişi de Marcel Vela, poate pe lună.... că pe pământ nici nu poate fi vorba. Nu au existat niciodata!

Iată că acum, Felix Borcean vine cu acelaşi film sau, ca să fim riguroşi, cu aceeaşi poveste despre arderea deşeurilor în municipiul Caransebeş. Timpul ne va arăta dacă am avut noi dreptate sau primarul Felix Borcean! Putem însă paria că Felix Borcean, încercând să-şi ascundă impotenţa în administraţie, bate câmpul cu proiecte fantasmagorice, la fel ca cele ale predecesorului Ion Marcel Vela, în loc să se ocupe de problemele de zi cu zi ale caransebeşenilor.

Şi uite aşa, la Caransebeş poveştile începute de Ion Marcel Vela sunt continuate de Felix Borcean, iar timpul stă pe loc. Ne rămâne o singură speranţă. Să treacă, totuşi, repede şi următorii doi ani.

O declaraţie de ultimă oră a primarului Felix Borcean ne anunţă că acesta vrea să bifeze "cea mai mare realizare" din toate mandatele ale tuturor primarilor de după 1989, şi anume, închiderea Spitalului Municipal Caransebeş. "În ceea ce ne priveşte pe noi, pe noi ca Primărie, am avut în atenţie permanent acest spital, însă activităţile medicale din cadrul spitalului produc costuri care pe noi, ca administraţie, trebuie să recunosc că ne depăşesc şi, efectiv, ne copleşesc. În situaţia cea mai pesimistă, spitalul intră în insolvenţă, o spun cu foarte multă responsabilitate", declara Felix Borcean. Nu înţelegem ce vrea să ne anunţe primarul, atunci când spune că a avut în atenţie, permanent, acest spital, când, de fapt, el îl are în administrare. De asemenea, nu înţelegem ce ar vrea Felix Borcean să producă activităţile medicale, dacă nu costuri, în condiţiile în care, timp de doi ani, nu a alocat niciun leu spitalului caransebeşean?!?