Felix Borcean, când e nervos, vede șoricei și tigrii…

29.10.2016

       Se pare că pasiunea postărilor pe facebook este de nestăpânit pentru primarul Caransebeșului, Felix Borcean, care la finalul ședinței ordinare a consiliului local al municipiului Caransebeș, din data de 25.10.2016, a postat pe facebook, reproșuri și amenințări la adresa aleșilor locali PSD, uitând faptul că aceștia reprezintă jumătate din voința alegătorilor din Caransebeș. Această ieșire haotică a edilului, care preferă rețelele de socializare în locul ședinței de consiliu local pentru a-și descărca năduful, a venit în urma solicitării consilierului PSD Valentin Dascălu, (cel mai vechi cosilier în funcție și fost viceprimar al municipiului în mandatul 2000-2004), de a primi informații referitoare la parcul de autoturisme pe care îl păstorește primăria, aici intrând parcul propriu, Serviciul Public de Întreținere și Reparații, Poliția Locală, Casa de cultură "George Suru" precum și parcul societăților primăriei: Transal Urbis SRL, SC Polcom SRL, SC Cazare și Servicii SRL, Gugulania Land SRL. Primarul a devenit nervos, având toate motivele să o facă, întrucât au fost cumpărate o serie de autoturisme din bani publici, de care se pare că se bucură acoliții primarului, în interes personal (nu de puține ori pot fi văzuți cu autoturismele primăriei, ale serviciilor și societăților subordonate, ducându-și copii la școală, la cumpărături, etc.) În acest timp, cetățenii onești ai urbei pe lângă că le plătesc consumul mai plătesc și amenzi usturătoare dacă parchează greșit, iar beneficiarii autoturismelor primăriei pot parca oriunde, că de, sunt de-ai primăriei. Mai mult, SC Polcom SRL, a beneficiat de două majorări de capital, se pare cu încălcarea legii, respectiv a OUG nr. 77/2014, la fel de fapt ca și celelalte două societăți comerciale S.C. Transal Urbis și SC Cazare și Servicii SRL, primind mult mai mulți bani de la buget, decât permite actul normativ menționat, deci "cam" ilegal. Aceste sume au fost însă risipite pe mașini și alte activități "utile cetățeanului gugulan". Atenție, SC Polcom SRL are ca obiect de activitate conform cod caen 801-activități de protecție și gardă, (ne întrebăm protecția cui ? garda cui ?) atâta timp cât toți cetățenii știu că fostul edil Vela avea protecția asigurată de Poliția Locală, dar nu știm față de cine era protejat.

       Tot în această abrambureala a ilegalitații mai nou nu se mai înțelege cine trebuie să își dea demisia, directorii Cojocariu, Hogea, Ștefan, sau cine îi acoperă. Lipsa de experiență a primarului în rezolvarea problemelor admnistrative este evidentă. În această ședință nu a mai recunoscut că le-a cerut demisia, celor trei, ci a declarat la interpelarea aceluiași experimentat consilier Dascălu, că presa e de vină pentru că nu a înțeles ce a vrut el să spună. Are stil de politician, nu? Dar un politician jalnic, fără cultură politică. Politica se traduce prin grija față de treburile cetății (a nu se confunda cu grija pentru Serbările Cetății), în timp ce neexperimentatul edil poartă grija lui Dascălu (ce a votat acesta și ce nu a votat în legislaturile trecute). Păi de-asta te-ai vrut primar dle? Să strigi unuia și altuia ca țațele la piață? Rușine! Ia în calcul câte voturi ai pierdut față de fostul edil și acolo vei găsi dreptatea pierdută. Un politician are tot atâta dreptate, câte voturi are! N-ai două treimi în consiliul local pentru că cetățenii Caransebeșului nu au mai vrut asta. Sunt sătui cetățenii municipiului Caransebeș de escapadele cheltuirii banilor publici pe statui, serbări și patinoare. Din păcate nu au aflat cetățenii, despre toate cheltuielile, dar nu e departe ziua când vor afla. Când cei nouă consilieri social-democrați, au susținut ședință de ședință rezolvarea apei în cartierul Valea Cenchii a-ți transmis publicului, prin intermediul presei de casă (care atunci înțelegea ce vreți să spuneți), că social-democrații fac scandal în consiliu pe tema apei din Valea Cenchii. Ăsta este interesul liberal față de problemele reale. Adică zero, la fel ca apa în Valea Cenchii. Numărându-ți lunile de primarie, dle Felix, îți numeri totodată și nereușitele, Valea Cenchii fiind una din ele.

          Un alt cartof fierbinte înghițit greu de actualul edil de pe Timiș și Sebeș a fost închirierea patinoarului, consilierii PSD solicitând transpareță în cheltuirea banului public și o situație a cheltuielilor cu acest contract de închiriere, prețul contractelor pe ultimii ani și procedura de achiziție în baza căreia s-au înfăptuit contractele. A fost făcută această solicitare întrucât de ani de zile contractul a fost făcut cu aceeași firmă fără a se pună la dispoziția consiliului local vreun referat de necesitate, în care să se specifice, necesitatea încheierii contractului, prețul contractului și procedura de achiziție. În ajutor a venit șefa Pieței spunând că poate suporta cheltuiala cu patinoarul, deorece are un buget care îi permite acest lucru. Oare de unde are acest buget, nu tot de la cetățeni. Deviza liberală la Caransebeș pare a fi: avem bani hai să-i cheltuim. Trebuie să se mai uite și aleșii pe ce dau banii, că nu sunt ai lor și iar vine Curtea de Conturi și le face un raport de le este rușine să-l arate, cum fac cu ultimul, care pare a fi secretizat. Cu costul de închiriere a patinoarului de 190.000 lei anual, în câțiva ani cumperi patinoarul (un patinoar nou costă 150-180.000 euro), iar în nouă ani cumpărai două. Reacția din timpul ședinței, a primarului și a viceprimarului, a fost virulentă folosind jargoane ca la ușa cortului. Ce adminstrație este asta? La fel procedați d-lor și cu banii proprii, îi dați pe chirie? Dle primar și viceprimar aveți acasă vreun bun închiriat, a cărui chirie este egală cu prețul său de achiziție? Vă jucați cu banii oamenilor, luând hotărâri împotriva lor. Patinoarul aduce distracție pentru copii și suntem pentru acesta, cum s-ar spune de trei ori pentru. Dar nu suntem de acord cu costurile cu care sunteți învățați. Asta vă nefericește. Proiectul a trecut, nu aveați nevoie de votul nostru, deci în viziunea liberală "orașul nostru" nu a pierdut nimic. Atunci, de ce acest tam-tam? Pentru că noi social-democrații semnalăm cetățenilor cheltuielile neoportune și exagerat de mari. Iar oamenii pricep, știu că acești bani nu ajung numai la firma ce deține patinoarul, ajung și prin alte buzunare. Asta e durerea cea mare a liberalilor, că se semnalizează scurgeri de bani și.... mai știi, ceasul rău, pisica/motanul neagră/negru, cum se mai autosesizează și instituțiile. De-asta sunt foarte deranjați și de dl. consilier Ardelean, pentru că a fost polițist, iar poliția prinde hoții, nu le cere demisia.

         Oala fierbinte a consiliului local din Caransebeș, a răbufnit când aleșii PSD, au cerut explicații pentru prezența zilnică în primărie a consilierului local PNL Andra Pleșa, căreia i s-a alocat un birou în cabinetul secretarei (!!!), se pare pentru a verifica toate documentele ce intră și ies din Primăria Caransebeș. Oare de ce ? Răspunsul înfierbântat al primarului sau răspunsul primarului înfierbântat, a fost că domnișoara Andra Pleșa, vrea să învețe administrație. Un lucru bun am zice noi (dacă ar fi și legal), dar pentru asta poate ar trebui să renunțe la funcția de consilier local și să se angajeze, cu concurs, la cabinetul (vice)primarului. Poate așa reușesc să răspundă solicitărilor consilierilor PSD și nu vor mai încălca legea 215/2001 a Administrației publice locale și legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, nerăspunzând în termen și la obiect. Nu dorim să insistăm pe acest subiect (am risca să periclităm mariaje), dar cine înțelege corect acest subiect, înțelege mecanismul prin care fostul îl controlează pe actualul.

        După o așa "luptă", Felix a găsit de cuviință să scrie o "răzbunare" pe facebook-ul personal în care lovește în consilierii PSD, arătând astfel ce înțelege el din politică: șoricei și tigrii. Poate mai apar motani și mâțe, apelative care cică deja se folosesc pe culoarele primăriei. Ne-am dat seama că și acest primar e tot o formă fără fond. Consilierul social-democrat Eugen Muntean este intelectual, fără să aibă nevoie de recunoașterea teoretică a lui Felix. Iar dacă îi respectă pe intelectuali și în special pe dr. Muntean, de ce nu a organizat dezbaterea despre Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, pe care doctorul a propus-o și de ce nu a luat măsurile edilitare care îi stăteau la îndemână pentru rezolvarea problemelor ridicate de dr. Muntean în ședința consiliului din iulie. Răspundem noi? N-are timp... e pe facebook! Ar fi de râs, dacă n-ar fi de plâns!
                                                                             PSD Caransebeș