Felix Borcean, calcule eronate! PSD are dreptate!

17.11.2017

Mereu surprinzător, primarul Felix Borcean reuşeşte să uimească din nou. După ce timp de un an, consilierii PSD au argumentat faptul că operatorul Transal Urbis bagă nejustificat adânc mâna în buzunarele caransebeşenilor, aplicând cel mai mare preţ/persoană din ţară, la colectarea gunoiului menajer (15,17 lei/persoană), şi după o încercare nereuşită a grupului PSD de revocare a hotărârii prin care a fost majorat preţul gunoiului, Felix Borcean cedează.

La a doua solicitare a grupului PSD de revocare a hotărârii, primarul Felix Borcean recunoaşte, însă, cu jumătate de gură: da, au dreptate! Reducem preţul gunoiului de la 1 ianuarie 2018, la 9,2 lei/persoană. Acest anunţ al primarului era corect şi reflecta dorinţa grupului PSD, dacă Felix Borcean nu continua să se încurce în explicaţii, arătând cât de uşor este prostit de conducătorii SRL-urilor care căpuşează primăria. În cazul de faţă, este vorba de directorul Transal Urbis, Ovidiu Chimigeriu. Felix Borcean anunţă reducerea tarifelor la gunoi, în urma unor calcule făcute împreună cu conducerea operatorului de salubritate şi transport. Oare aceste calcule nu erau valabile şi acum un an, când consilierii PSD explicau primarului Felix Borcean că preţul de 15,17 lei/persoană este unul aberant şi nejustificat, dânsul susţinând cât de competent este Ovidiu Chimigeriu şi cât de argumentate sunt calculele lui? Mai mult decât atât, săptămâna trecută se încurca în explicaţii, încercând să inducă ideea că, în celelalte localităţi, preţurile se vor dubla sau chiar tripla. O prostie mai mare nici că putea să spună!

Acum însă, declară că a solicitat directorului Transal Urbis să facă un calcul pentru a vedea ce impact are, asupra Transal, un tarif de 9,2 lei, aplicat atât la case, cât şi la blocuri. Mai exact, pe domnul primar nu-l interesează impactul acestui preţ asupra cetăţenilor municipiului, ci îl interesează impactul asupra protejatului, Ovidiu Chimigeriu, căruia nu doreşte să-i diminueze veniturile. Justificarea ca primarul şi Chimigeriu au venit cu egalizarea preţurilor bloc - case, care nu era niciunde în judeţ, arată încă o dată că cei doi nu înţeleg nici acum "despre ce e vorba în propoziţie". Le explicăm din nou: Caransebeşul era singura localitate care avea preţuri diferite la case, respectiv, la blocuri, şi nu invers. Aşa că acum nu fac decât să se alinieze celorlalţi locuitori ai judeţului. Solicitarea primarului făcută lui Ovidiu Chimigeriu de stabilire a unui preţ de 9,2 lei, aplicat la Reşiţa, arată că nu există niciun calcul economic, ci doar a fost aplicat cel mai mare preţ din judeţ. Întrebarea care se pune este: de ce au trebuit caransebeşenii să plătească dublu faţă de toţi locuitorii judeţului şi cine le returnează banii înapoi?

În legătură cu tarifele la apă, dacă tot doreşte Felix Borcean "o primărie de tip Robin Hood, să propună către A.D.I. Acvabanat (nu Aquacaraş, cum din nou eronat se exprimă) şi către Consiliul local, reducerea preţului. Dar, după toate calculele făcute de primar, ne e teamă că primăria va trebui să suporte toate investiţiile în reţeaua apă-canal, în staţia de epurare şi în uzina de apă, din cauza nerespectării angajamentelor luate ca membru A.D.I. Acvabanat.

S-ar putea ca bugetul pe următorii mulţi ani să nu fie suficient pentru acoperirea preţului acestor lucrări. Una peste alta, faptul că primarul Felix Borcean acceptă reducerea preţului la 9,2 lei/persoană este de apreciat, indiferent dacă are sau nu are calcule în acest sens. Mai greu este cu explicaţiile pe care încearcă să le dea, acesta nefăcând decât să arate, încă o dată, faptul că e permanent nepregătit şi luat prin surprindere.

Referitor la opinia domniei sale prin care "la ora actuală, în judeţ nu există un oraş mai bine gospodărit din punct de vedere al gunoiului decât Caransebeşul", îl sfătuim să fie mai modest. Să lăsăm la aprecierea locuitorilor municipiului acest lucru şi să nu încercăm reproducerea stupidei reclame de pe Kiss FM. Ar fi de dorit ca, în sfârşit, Felix Borcean să fie bărbat şi să recunoască faptul că cei din grupul PSD îl ajută prin opoziţia constructivă pe care o fac, mai mult decât colegii lui liberali, care aprobă chiar şi acele hotărâri împotriva celor care i-au ales. Poate după reducerea preţului la gunoi se va modifica şi regulamentul parcomatului din Teiuş, astfel încât, tariful să fie de un leu/oră (cum este în restul oraşului) şi nu de 10 lei/zi.

Grupul PSD va susţine, în continuare, toate hotărârile în favoarea caransebeşenilor şi se va opune întotdeauna celor defavorabile acestora.

În ceea ce priveşte preţul la gunoi, "mai bine mai târziu, decât niciodată"!