Dacă la Reșița primăria cumpără terenuri, la Caransebeș primăria vinde terenuri

30.10.2018

Un articol din publicația Argument.cs, autor Victor Nafiru a reușit să ne trezească brusc din nou la realitate. O realitate dureroasă cu care municipiul Caransebeș s-a confruntat în ultimii 16 ani, anume aceea prin care în cele trei mandate de primar ale lui Ion Marcel Vela, la conducerea primăriei, au fost vânduți munți, dealuri, parcuri și chiar ape, toate aceste vânzări sărăcind patrimoniul caransebeșenilor cu peste 650 ha de teren.  

 A fost o adevărată luptă a grupului de consilieri PSD din consiliul local al municipiului Caransebeș cu primarul Felix Borcean, dar și cu majoritatea jurnaliștilor din presa locală, pentru stoparea vânzărilor de suprafețe mari de teren din patrimoniul Caransebeșului la prețuri de doi bani către diverse personaje apropiate lui Ion Marcel Vela și Partidului Național Liberal. Iată însă că a venit vremea adevărului, aici nefăcând referire la modalitatea în care au fost vândute terenuri la Caransebeș, acesta fiind atributul organelor competente ale statului, însă nu putem să nu ne referim la declarația primarului Ioan Popa în legătură cu prețul stabilit de evaluator pentru parcelele despre care face vorbire.  

 Din cele declarate de primarul Reșiței am putea trage concluzia că municipiul Caransebeș era considerat de Ion Marcel Vela, atunci când vindea terenurile, ca una dintre zonele defavorizate ale țării. Noi știam tot din spusele lui Ion Marcel Vela de pe vremea când era primar, că municipiul de pe Sebeș și Timiș este binecuvântat de Dumnezeu aflându-se la întretăierea drumurilor și a căilor ferate, având un potențial de dezvoltare nelimitat. Oare cum se explică atunci faptul că pe vremea lui Ion Marcel Vela evaluarea terenurilor primăriei a fost și de 10 ori mai mică decât a celor din Reșița după cum declară Ioan Popa? Acesta ne anunță că terenuri evaluate la prețuri cuprinse între 5 euro/m² și 10 euro/m² reprezintă o oportunitate pentru Primăria Reșița și pune pe ordinea de zi a ultimei ședințe de consiliul local un proiect de hotărâre prin care propune consilierilor locali achiziționarea acestora. Adevărată gândire liberală la primarul Popa, nu de liberal "pârât" ca a lui Ion Marcel Vela.  

Deci, să concluzionăm: primarul Ioan Popa dorește cumpărarea de terenuri de către Primăria Reșița la preț de 10 euro/m², considerându-le o oportunitate, în timp ce Ion Marcel Vela a vândut peste 650 ha de teren cu prețuri cuprinse între 0,35 euro/m² și 2 euro/m². Tot în aceste zile, primarul Felix Borcean se declara încântat de posibilitatea construirii unui spital nou la Caransebeș. Să fie într-un ceas bun! Numai că, tot Felix Borcean vorbea de necesitatea identificării unui teren pe care să fie construit acest spital. Sperăm să nu aibă marea surpriză, verificând terenurile care se pretează unei asemenea investiții, ca acestea să nu fi fost vândute la prețuri de nimic familiei și apropiaților lui Ion Marcel Vela și astfel, primarul Felix Borcean sa fie obligat să cumpere la prețuri mult mai mari alte terenuri.

Declarațiile primarului Ioan Popa ne dau dreptate și atunci când spuneam că pe vremea activității private pe care o desfășura, acesta a cumpărat de la primăria condusă de bunul său amic Ion Marcel Vela o suprafață de 10.000 m² teren intravilan cu doar 2 euro/m². Suntem curioși la cât ar evalua acum Ioan Popa cei 10.000 m² în cazul în care primăria condusă de Felix Borcean ar dori să reachiziționeze acea parcelă având în vedere că pe ea sunt amplasate sculpturi a căror valoare de patrimoniu depășește 1 milion de euro. Oare ce așteaptă cei care au obligația să facă lumină în jaful cu terenuri petrecut la Primăria Caransebeș în cei 12 ani de mandat Ion Marcel Vela? Oare de ce Felix Borcean nu sesizează organele competente în legătură cu toate tranzacțiile prin care Primăria Caransebeș a fost prejudiciată sub conducerea lui Ion Marcel Vela?

Grupul consilierilor PSD din consiliul local Caransebeș, încă de la începutul mandatului a declarat public că nu va susține proiecte de hotărâre privind  vânzarea unor suprafețe mari de teren, singura modalitate de sprijin a investitorilor fiind cea de închiriere sau concesionare a terenurilor. Dacă Ioan Popa, primarul Reșiței susține că este singurul primar care a cumpărat și nu a vândut terenuri în Reșița, Ion Marcel Vela este singurul primar al Caransebeșului care a vândut tot.  

 Terenuri vândute de Ion Marcel Vela: