Consilierii PSD au reuşit să impună, la Caransebeş, respectarea legii

25.09.2017

           Iată că după aproape un an şi jumătate de mandat a lui Felix Borcean, la Caransebeş, Legea administraţiei publice locale (L. 215/2001) este respectată în spiritul şi litera ei. Acest lucru se datorează exclusiv grupului PSD din Consiliul local al municipiului Caransebeş, care încă de la începutul mandatului au sesizat gravele încălcări ale legii administraţiei publice locale 215/2001. Aceste încălcări au început încă din şedinţa de constituire a Consiliului local, şedinţă în care viceprimarul a fost ales cu un număr de voturi mai mic decât al majorităţii consilierilor în funcţie, stabiliţi conform legii, mai exact, cu nouă voturi în loc de zece voturi. Aceste încălcări au continuat cu tot felul de convocări ale şedinţelor de consiliu, una mai ilegală decât alta, cu hotărâri care nu aveau anexate documentele prevăzute în Legea 215/2001 şi culminând cu ascunderea de documente adresate Consiliului local (vezi cazul TERACON).

          Se pare că, în sfârşit, primarul Felix Borcean a înţeles că în DEX cuvântul obligat (de lege) este diferit de cuvântul dacă vreau şi începând din această lună, Legea 215/2001 îşi intră şi la Caransebeş în drepturi. Bănuim că ori primarul Felix Borcean a bagat de seamă că o continuare a poveştii lui Marcel Vela nu este în favoarea sa, ori intervenţia Instituţiei Prefectului (la solicitarea grupului PSD) cu sesizarea Comisiei de disciplină, sau amândouă cauzele îl obligă să citească şi să aplice această lege de bază a administraţiei publice locale. Indiferent care dintre aceste lucruri l-ar fi determinat pe Felix Borcean să impună secretarei respectarea ad-literam a Legii 215/2001, este de apreciat. Doar ideea că primarul Felix Borcean a ieşit de sub influenţa nefastă a lui Marcel Vela ne dă speranţa unei funcţionalităţi normale, în beneficiul caransebeşenilor, a Consiliului Local al municipiului Caransebeş. Rămâne totuși o întrebare: De ce atât de târziu?

          Toate problemele ridicate de grupul PSD au fost numai şi numai pentru respectarea legii şi pentru binele comunităţii. Vrem să credem că Felix Borcean începe, încet-încet, să îşi impună propriile proiecte, propriile idei şi chiar propriile persoane în care să aibă încredere, persoane care să nu aibă legătură cu trecutul întunecat al lui Marcel Vela. De asemenea, consilierii PSD vor continua să preia şi să susţină, prin proiecte de hotărâre, toate problemele pe care caransebeşenii le vor sesiza. Poate că este timpul să reanalizăm tarifele la gunoi, tarife care sunt cele mai mari din ţară, să reanalizăm activitatea sateliţilor S.C. Gugulania Art SRL, S.C. POLCOM SRL şi altele, unde încălcările de lege au fost la ele acasă, ele, practic, producând doar pierderi. Poate domnul primar Felix Borcean gândeşte şi înfiinţarea unei comisii mai largi, din care să facă parte şi consilieri din grupul PSD, pentru verificarea lucrărilor executate chiar şi de serviciile primăriei (gen SPIR), lucrări care sunt de slabă calitate, unele dintre ele executate chiar fără niciun fel de documentaţii (vezi cazul barierelor montate la Teiuş, unde bordurile sunt deja dislocate, fiind folosite borduri pentru alei pietonale).

Să sperăm că acest nou început nu este doar un foc de paie şi lucrurile să meargă în sensul unei colaborări în interesul caransebeşenilor.