Cartiere praf! Drumuri noi care duc... nicăieri!

21.03.2018

La Caransebeş, ca la nimeni! Deşi se plânge de doi ani că nu are buget pentru a repara măcar drumurile şi aleile din cartiere (pentru că de lucrări noi nici vorbă), Felix Borcean evită să spună, încercând să-l acopere pe Marecl Vela, unde sunt banii noştri, ai caransebeşenilor. O să vă spunem noi cum au fost aruncaţi pe apa sâmbetei, aproape 16 miliarde lei.

La sfârşitul anului de graţie 2014, Ion Marcel Vela decide cu mintea-i sclipitoare să construiască două străzi noi, şi anume, strada Vârful Piatra Albă şi strada Vârful Căleanu. Strada Vârful Piatra Albă, care să lege DN58, Caransebeş - Reşiţa, de scena din cartierul Teiuş şi strada Vârful Căleanu, care să lege DN68, Caransebeş - Oţelu-Roşu, de centura de ocolire, lângă fosta Fabrică de cărămidă (zona Caromet). Mulţi dintre dumneavoastră vă întrebaţi şi acum ce o fi avut în cap Ion Marcel Vela să aloce din bugetul municipiului Caransebeş, suma de 1.594.409 lei, pentru a construi un drum paralel cu unul existent, care ducea la aceeaşi destinaţie.

Str. Vârful Piatra Albă

Str. Vârful Căleanu

În condiţiile în care pe tot traseul drumului construit nu există decât o locuinţă, şi anume, cea a familiei Ungur, city-managerul municipiului. Bârfele spun că Ion Marcel Vela, aşa cum ne-a obişnuit, ar avea ceva interese cu terenuri în zona respectivă. Noi nu punem urechea la bârfe şi nu discutăm nici oportunitatea construirii acestui drum, fiind evident că aceasta nu există. Ne interesează, însă, legalitatea investiţiei. Aici, lucrurile nu par să stea deloc în regulă. În primul rând că strada Vârful Piatra Albă a fost împărţită în două sectoare. Astfel, au fost încheiate două contracte: contractul 22.155/08.08.2014, având ca obiect "Amenajare strada Vârful Piatra Albă" şi contractul nr. 3.228/09.12.2015, având ca obiect "Reabilitare şi refacere a două drumuri neasfaltate în municipiul Caransebeş", şi anume, strada Vârful Piatra Albă şi strada Vârful Căleanu.

O să începem în ordine inversă, adică cu contractul nr. 3228/09.12.2015, încheiat între municipiul Caransebeş şi S.C. Colcear Servcom SRL. Dacă vă întrebaţi unde sunt străzile, vă spunem că nici taximetriştii nu ştiu de ele, dar cu siguranţă nu folosesc la nimic. Eventual, pentru afacerile cu teren ale lui Ion Marcel Vela.

Aşa cum precizam, obiectul contractului a fost "Reabilitare şi refacere a două drumuri de pământ". Asta presupune că drumurile ar fi trebuit să existe, fie şi ca drumuri agricole. Verificând hărţile şi extrasele C.F. pentru suprafeţele pe care au fost executate lucrările, se constată că nici vorbă de vreun drum. C.F.-urile arată fără niciun dubiu că suprafeţele pe care a fost construit drumul la categoria de folosinţă sunt fâneaţă şi livadă. Una dintre întrebările care se pune este de ce a fost încălcată legea pentru a pune în practică proiectul lui Ion Marcel Vela de a reabilita două drumuri inexistente. Răspunsul l-am aflat din documentele puse la dispoziţia consilierilor PSD de primarul Felix Borcean. Din ele rezultă că lucrarea a putut fi astfel încredinţată către S.C. Colear Servcom SRL, fără a mai fi nevoie de autorizaţie de construire şi implicit de niciun aviz. În schimb, era nevoie de acte de proprietate care să confirme că suprafeţele de teren pe care urma să fie construit drumul sunt ale primăriei. Aici, lucrurile iau deja o profundă tentă penală. Şi o să vă prezentăm, pe scurt, cum stau lucrurile.

La data începerii lucrărilor, terenul pe care urmau a fi executate acestea era proprietatea privată a unor cetăţeni. Pentru acest fapt, deşi în contractul de lucrări se specifica obligativitatea predării amplasamentului către constructor şi emiterea ordinului de începere a lucrărilor, aceste documente nu există. Ele nu există pentru că nu putea fi predat un amplasament care nu era proprietatea municipiului Caransebeş. Pentru o porţiune, a existat un H.C.L. nr. 221/30.07.2015, prin care proprietarul îşi exprima acordul unei donaţii, contractul de donaţie fiind încheiat la notariat, abia în 13.04.2017, adică, cu doi ani mai târziu. Aceasta, în condiţiile în care procesul verbal de recepţie al lucrărilor a fost încheiat în 12.03.2016, adică pe toată perioada de execuţie a lucrărilor şi un an după finalizarea lor, terenul era încă proprietate privată. Şi mai grav este faptul că la această oră, unii proprietari nu au fost de acord să doneze terenul. Deci, banii publici au fost investiţi pe nişte proprietăţi private. Ne întrebăm, oare primarul Felix Borcean înţelege gravitatea acestor lucruri şi înţelege obligaţia care îi revine de a sesiza organele competente în verificarea acestor contracte? Suntem curioşi ce conţine raportul Curţii de Conturi în urma controalelor efectuate la Primăria municipiului Caransebeş, vis-a-vis de aceste contracte. De fapt, Ion Marcel Vela ne-a obişnuit cu investirea banului public în terenuri private şi atunci când a montat Parcul de sculptură (realizările măreţe ale lui Ioan Cojocariu) pe un teren pe care tot el l-a vândut din patrimoniul municipiului Caransebeş, prietenului Nelu Tăiţelu. La strada Vârful Căleanu, pe care vă invităm să o parcurgeţi, ne surprinde doar apropierea de terenul în suprafaţă de 4,5 hectare ale Asociaţiei Creştin Ortodoxe Sf. Ioan Botezătorul, creaţie tot a lui Marcel Vela.

În final, mai punem o singură întrebare: oare cu acei 1.594.409 lei nu puteau fi amenajate drumurile şi aleile din cartierele oraşului sau amenajat drumul existent către cartierul Valea Cenchii şi străzile aferente celor două cartiere de locuinţe pentru tineri, aşa cum au fost prevăzute în cele două PUZ-uri. Suntem convinşi că erau alte lucrări prioritare în oraş înaintea celor două drumuri care nu duc nicăieri. Încă nutrim speranţa că cineva tot o să facă lumină acolo unde Felix Borcean a fost pus să menţină întunericul!