Când Moș Crăciun împarte daruri, Felix Borcean împarte demiteri

13.12.2018

Eram hotărâți să nu comentăm ultimul scandal de presă ce-i are ca protagoniști pe primarul municipiului Caransebeș, Felix Borcean și pe, de acum fostul manager al Spitalului Municipal Caransebeș, Mihaela Popovici. Făcând însă revista presei județene și chiar urmărind reacțiile unor posturi TV cu acoperire națională, am sesizat că așa cum se obișnuiește la români, lumea s-a împărțit în două tabere: una pro și una contra. Numai că, cele două tabere fac o analiză spunem noi superficială a lucrurilor aplecându-se mai mult spre aspectul de cancan. Pe lângă faptul că suntem superficiali, mai suntem și ipocriți. Nu ne aducem aminte ca vreo lege să interzică relațiile extraconjugale. Poate acestea atunci când sunt descoperite sau recunoscute pot deveni imorale, dar în niciun caz ilegale. 

Ne întrebăm câți dintre noi trezindu-ne dimineața și privindu-ne în oglindă, nu avem măcar o tresărire din tinerețe sau chiar de la bătrânețe, la gândul că o faptă ne poate face imorali, aici referindu-ne strict la relațiile extraconjugale. Dar, să revenim la subiectul zilei: nimeni nu mai are nicio îndoială că administrația din Caransebeș de 2 ani și jumătate a devenit un cuib de amantlâcuri, doar că despre acest lucru se vorbea până acum la colțul străzii sau pe culoarele primăriei. Nu cu mult timp în urmă bârfa străzii vorbea despre o păruială între două funcționare din primărie, avându-l ca protagonist tot pe Felix Borcean, sau de niște valize la ușă avându-l ca protagonist pe celălalt membru din conducerea primăriei. Sunt de înțeles aceste lucruri ținând cont de faptul că cei 4 mușchetari, aici făcând referire la primar, viceprimar, city manager și consilierul primarului, sunt bărbați bine și cu dare de mână (salarii mari), iar multe dintre funcționarele primăriei pot fi angajate oricând de agențiile de modeling. Grav este faptul că, băieții ăștia fiind tineri și permanent "înfierbântați" au uitat de ce au fost trimiși acolo, iar actul administrativ a devenit act sexual. Aflați mai mult în deplasări, ca să nu le zicem escapade, numai în locații de lux, că de, așa stă bine adevăraților conducători care au pe mână banul public, nu mai au timp să se ocupe de bietul municipiu.

Haideți totuși să ne dăm cu părerea și despre cazul în speță. Ne aducem aminte faptul că acum 1 an și 6 luni vuia presa despre renunțarea Mihaelei Popovici la funcția de consilier județean, la locul de muncă pe care îl avea, dar și la funcția politică pe care o deținea în PSD pentru a fi numită director interimar al spitalului din Caransebeș. Cu toate insistențele presei, Mihaela Popovici nu a făcut la vremea respectivă vorbire de vreo trecere la un alt partid, spunând că își va dedica viitoarea activitate conducerii Spitalului Municipal Caransebeș. Dacă dăm crezare unor surse din interiorul spitalului lucrurile chiar așa s-au întâmplat, Mihaela Popovici ajungând să-și petreacă și câte 20 de ore pe zi în spital în primul rând pentru a învăța, iar apoi, pentru a face tot ce poate în vederea schimbării în bine a activității spitalului. Este adevărat că în dorința ei de a face bine, a deranjat un adevărat cuib de viespi, instalat încă de pe vremea primarului Ion Marcel Vela, viespi care evident au început să o înțepe din toate părțile. Deși promisiunea primarului Felix Borcean făcută la vremea respectivă a fost de susținere deplină, atât financiară cât și morală, a activității spitalului, acesta a uitat de ea a doua zi. Făcând greșeala fatală de a nu avea acceptul celui care l-a făcut primar, adică a lui Ion Marcel Vela, Felix Borcean a început să aibă probleme mari. Dispoziția clară primită de Felix Borcean de la Ion Marcel Vela a fost aceea de executare a Mihaelei Popovici, nerespectarea dispoziției ducând la excluderea lui Felix Borcean din PNL fără a mai vorbi de faptul că o viitoare candidatură la funcția de primar din partea PNL la alegerile locale din 2020 era deja compromisă. În atare condiții, Felix Borcean a decis, pentru a mai liniști apele în partid, să nu facă nimic în sprijinul spitalul, astfel înlăturarea Mihaelei Popovici devenind o simplă formalitate.

Sprijinită de medicii din spital, Mihaela Popovici a rezistat timp de 6 luni și la îndemnul medicilor a decis să se înscrie la concursul de ocupare a postului de manager. Din nou toată presa a vuit despre decizia Mihaelei Popovici de a-și da demisia și din simplu membru PSD pentru a se înscrie la concurs și pentru a continua proiectul început la spital. Încă o dată Mihaela Popovici a tăcut și nu a spus nimic despre condiția impusă de primarul Felix Borcean și anume aceea că dacă vrea să devină director trebuie să se înscrie în PNL. Asta sună curat a abuz și dacă Mihaela Popovici are probe (din informațiile pe care le deținem, se pare că are), atunci Feliz Borcean este "PA", tot "PA" fiind și comisia de examen. Felix Borcean făcea atunci un titlu de glorie din modul prin care a convins-o pe Mihaela Popovici să se înscrie în PNL, crezând că Ion Marcel Vela va fi dat pe spate de abilitățile politice ale noului Brătianu. Aflăm însă acum că lucrurile au fost foarte simple. Te faci membru PNL, te fac directoare la spital! Efectul a fost însă invers, Ion Marcel Vela declarând public faptul că Mihaela Popovici stă la ușa biroului județean PNL mult și bine, fără a i se apoba adeziunea. Din nou Mihaela Popovici a tăcut și și-a văzut de treabă în spital. Timp de un an de zile, a reușit să țină spitalul pe linia de plutire, să obțină sprijin privat pentru câteva secții ale spitalului, să mărească valoarea contractului cu Casa Asigurărilor de Sănătate, asta în timp ce primarul Felix Borcean arunca bani publici la cluburi de judo sau pe luminițe de Crăciun, nealocând niciun ban spitalului.

Aflăm acum de la Felix Borcean cel mi important motiv al demiterii, anume acela că Mihaela Popovici a făcut echipă cu medicii spitalului, în mintea primarului aceasta fiind o gravă greșeală managerială. O fi auzit Felix Borcean și noi nu știm, de vreun pacient operat de unul dintre cei 60 de angajați - portari, fochiști, liftieri, garderobieri, angajați toți de Ion Marcel Vela numai cu buletine de Armeniș. Oare cât de "deștept" trebuie să fii să nu înțelegi că actul medical și banii de la Casa Asigurărilor de Sănătate sunt pe un contract cu prestările de servicii făcute de către medici, aceștia fiind cei care țin în orice colț al lumii activitatea oricărui spital.

Să ne aplecăm și mai atent pe motivele demiterii. Tot gura lui Felix Borcean ne spune că motivele pentru care voia să o demită pe Mihaela Popovici au fost multiple, doar că trebuia să dea o formă legală documentului. Așa că, a ales că demiterea vine ca urmare a nefinalizării cursului de manager de către Mihaela Popovici. După ce minte din nou, declarând public că Mihaela Popovici nici măcar nu a fost înscrisă la curs, în dispoziția nr. 949/ 10.12.2018 semnată de Felix Borcean invocă un răspuns la o solicitare făcută tot de el către Școala Națională de Sănătate Publică în care se spune: "Sus-numita (Mihaela Popovici) nu a parcurs toate modulele și ca urmare nu poate să susțină examenul pentru absolvirea programului din perioada 3-5 decembrie 2018". Prin urmare, nici vorbă ca Mihaela Popovici să nu fi fost înscrisă la curs sau să nu fi participat, doar că unele module nu le-a parcurs, însă, putea să le parcurgă și să susțină examenul în următoarea sesiune. Cu certitudine, în calitate de profesor, Felix Borcean știa acest lucru însă căuta un motiv cât de mic să scape de ea. Ceea ce uită să spună primarul Felix Borcean este faptul că la data organizării concursului acesta a semnat dispoziția nr. 222/26.02.2018 în care la articolul 1 se specifică: "Alineatul 1, litera C din regulament se completează astfel: se pot înscrie la concursul pentru ocuparea funcției de manager și persoanele care au început cursul de perfecționare în managementul spitalicesc organizat de Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar București, în baza adeverinței eliberate de această instituție." Presupunem că la data depunerii dosarului Mihaelei Popovici, adeverința de înscriere la curs exista pentru că altfel comisia de concurs are o mare belea. Numai că în această dispoziție nu există specificat un termen limită la care Mihaela Popovici este obligată să finalizeze cursul, deci poate să încheie cursul și în sesiunea următoare și atunci, pică singurul argument al deciziei de demitere, iar Mihaela Popovici, dacă contestă în instanță dispoziția primarului și hotărârea consiliului de administrație, revine pe post. Acesta ar fi firul logic al lucrurilor.

Având în vedere aceste lucruri, întrebarea noastră nu este de ce a vorbit Mihaela Popovici, ci de ce a tăcut atâta timp. Despre relația de "prietenie" a celor doi, dacă a existat și nu avem niciun motiv să nu credem, putem spune un singur lucru: între doi "prieteni" nu trebuia să se ajungă în această situație. Dar până la urmă timpul le rezolvă pe toate. Ceea ce putem spune este faptul că primarul Felix Borcean în prag se sărbători nu trebuia să lase pe drumuri un om, fie el și Mihaela Popovici, pe surse având informația că Mihaela Popovici avea termen limită dat de Felix Borcean pentru depunerea demisiei data de 7 ianuarie. Dacă tot a existat această înțelegere, Felix Borcean trebuia să o respecte așteptând ziua de 7 ianuarie. Se pare însă că ceva mai special decât Mihaela Popovici l-a făcut să încalce încă o promisiune făcută acesteia. Putem crede că aceasta a fost picătura care a umplut paharul și a determinat-o pe Mihaela Popovici să rupă tăcerea și în același timp "prietenia" cu Felix Borcean.

Tot pe surse avem informația că Mihaela Popovici a încercat să poarte o discuție cu Felix Borcean chiar în dimineața demiterii ei de către consiliul de administrație, însă acesta a refuzat-o. Se pare că disperarea a fost de partea lui Felix Borcean și nu de partea Mihaelei Popovici, acesta organizând ultimele două consilii de administrație nu în incinta spitalului ci la primărie și deși Mihaela Popovici figura pe lista invitaților cum era normal, acesta a dispus ca ea să nu fie invitată. Dacă tot voia să o execute, măcar să fi avut bărbăția să o facă în prezența ei. A decis însă să o facă stând în biroul luxos pe care îl ocupă vremelnic la primărie. Cel disperat este Felix Borcean luând decizia să nege tot în loc să tacă inteligent. Dar la urma urmei, este om mare și pe deasupra mai este și primar.