A vândut muntele Caransebeșului, iar acum vrea să revitalizeze turistic munții altora

07.02.2019

Este vorba despre nimeni altul decât Ion Marcel Vela, fost primar al municipiului Caransebeș și actual senator în Parlamentul României. Oare cât de slab de minte trebuie să fie cineva, pentru a crede în continuare în bunele intenții ale lui Ion Marcel Vela, un "senator al melcilor" în zilele noastre? În nemernicia lui, de o vreme adresează interpelări după interpelări ministrului turismului, arătându-și profundul interes pentru revitalizarea turismului în Munții Semenic, Țarcu și Muntele Mic, uitând însă să spună un lucru esențial. Și anume acela că, pe vremea când păstorea muntele Caransebeșului a găsit de cuviință să îl vândă în loc să îl introducă în circuitul turistic al județului Caraș-Severin. Nu avem cunoștință ca vreun primar din România să fi decis să vândă munții pe care era pus să-i administreze, în loc să se ocupe de promovarea lor.

Ce s-ar fi întâmplat oare, dacă primarul Maralescu, primarul Blaga, sau primarul Cîrdei, l-ar fi copiat pe marele lor predecesor în ale administrației, Ion Marcel Vela? Ar mai fi avut Ion Marcel Vela ca temă a interpelării revitalizarea turismului pe muntele administrat de primarul Maralescu? Păi domnule senator, primarul Maralescu măcar se bate pentru a obține avantaje în interesul locuitorilor din comuna Turnu Ruieni, în timp ce dvs. ați vândut un munte pentru buzunarul propriu și în detrimentul Caransebeșului. Prezentăm mai jos contractul de vânzare-cumpărare prin care Primăria Caransebeș condusă de Ion Marcel Vela a vândut muntele în suprafață de 4.262.254 m² cetățeanului italian Giampetruzzi Luigi, pentru doar 1 milion de lei, echivalentul a 233.644 euro (Foto contract).

Prin această vânzare Ion Marcel Vela l-a făcut pe italian om, pe caransebeșeni i-a lăsat fără un munte, iar pe crescătorii de animale i-a lăsat fără pășuni. Curios este faptul că Giampetruzzi Luigi este același personaj căruia tot Marcel Vela i-a vândut tot la un preț de nimic fosta cazarmă militară, clădire istorică a municipiului Caransebeș. Afacere profitabilă pentru cetățeanul italian care cu banii mulți obținuți din subvențiile de la APIA pentru muntele cumpărat, reabilitează clădirea cazărmii, clădire pe care acum o scoate la vânzare pe internet la un preț de 4 milioane euro. Bun gospodar primarul Ion Marcel Vela care a reușit să transforme cei 233.644 euro ai italianului în 4 milioane euro acum. Păcat însă că acești bani nu au intrat în bugetul primăriei condusă la vremea respectivă de Ion Marcel Vela și au intrat în buzunarul lui Giampetruzzi Luigi. Cârcotașii vorbesc pe la colțuri că și comisionul lui Ion Marcel Vela a fost pe măsura afacerii. Însă noi, bineînțeles că nu credem în aceste bârfe de stradă, mai ales că putem băga mâna în foc pentru "cinstea și corectitudinea" lui Ion Marcel Vela.

Dar să facem, cum îi place senatorului să se exprime, un exercițiu de imaginație și să ne imaginăm că nu vindea muntele. Nu-i așa că în atare situație trebuia să-l interpeleze pe Felix Borcean și să-i ceară să acceseze fonduri pentru dezvoltarea turistică a celor 4.262.254 m² de zonă montană?

Dacă nu știți cine e Felix Borcean vă reamintim noi: este "alesul" lui Ion Marcel Vela (fapt recunoscut de Felix Borcean) pe care acum îl reneagă în loc să și-l asume și cu bune, dar mai ales cu rele. De fapt, pe Ion Marcel Vela l-a durut întotdeauna "la bască" de Caransebeș și de caransebeșeni, scopul lui fiind permanent acela de a-și umple până la refuz buzunarele lui, iar când nu a mai avut loc în ale lui, pe ale membrilor familiei. Și dacă tot vorbim de turism și de mediu, să-i aducem aminte lui Ion Marcel Vela faptul că pentru protejarea mediului a devenit acționar la două firme care nu făceau decât să distrugă mediul, nu să-l protejeze. Poate ne spune Ion Marcel Vela dacă cele două societăți SC. ENERGYWELAND STE. SRL și SC. ALSET ENERGY. SRL la care a fost acționar, distrug sau protejează mediul. Și vă răspundem tot noi: distrug mediul, dovada fiind faptul că proiectul de pe râul Măru a fost blocat, în schimb cel de pe râul Feneș, teritoriu administrat de Vela Cristian, ginerele lui Ion Marcel Vela (cel care a eliberat autorizația de construire), continuă lucrările, râul Feneș urmând să devină o vale fără apă, întreg debitul de apă fiind captat de microhidrocentrala care va umple din nou buzunarele lui Vela și a unor cetățeni străini, practic distrugând mediul. Pentru a fi și mai convingători vă prezentăm extrase din notificările de la Registrul Comerțului Caraș-Severin, din care rezultă clar participarea lui Ion Marcel Vela la aceste societăți al căror scop unic sunt banii, nu protecția mediului (Foto extras ENERGYWELAND și SC. ALSET).

Întrebarea de final pentru Ion Marcel Vela ar fi: oare cât mai poți păcăli și minți pe cei pe care i-ai furat, iar apoi le-ai solicitat votul? Vrem să credem că acest lucru s-a sfârșit.